Nyheter
Van der Poel: Oansvarigt att Kina fick arrangera OS
Inför och under vinter-OS valde många deltagare att tiga om sina personliga åsikter om Kina. Efter spelen har skridskokungen Nils van der Poel sågat att ett land som kränker mänskliga rättigheter får agera OS-värd.Även Peter Reinebo, på Sveriges olympiska kommitté, uttrycker viss kritik mot valet av värdland.
Jag tycker det är extremt oansvarigt att ge det till ett land som så tydligt kränker mänskliga rättigheter som Kinas regim gör.
Nils van der Poel, olympisk mästare på skridskor
Världen idag skrev före OS att skridskoåkaren Nils van der Poel menade att det vore oklokt av honom att kritisera den kinesiska regimen med tanke på att han önskar leva ”ett långt och fruktsamt liv”. Väl hemma i Sverige har den tvåfaldige OS-guldmedaljören tagit bladet från munnen.
– OS är ett väldigt starkt verktyg för att måla upp en fin bild av ett land, det har historiskt gjorts på ett väldigt framgångsrikt sätt av fruktansvärda stater som har begått väldigt grova övergrepp mot mänskliga rättigheter. Jag tycker inte att man ska ge den möjligheten till diktaturer, säger han till Sveriges Radio.
– Jag tycker det är extremt oansvarigt att ge det till ett land som så tydligt kränker mänskliga rättigheter som Kinas regim gör, säger han vidare till Aftonbladet.
Vinter-OS 2026 kommer att äga rum i italienska Milano och Cortina. När det gäller vinterspelen 2030 har japanska Sapporo, Vancouver i Kanada samt Salt Lake City i USA anmält intresse för värdskapet. När det gäller sommar-OS kommer de närmaste två spelen att hållas i Paris (2024) respektive Los Angeles (2028).
Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), pekar på faktumet att samtliga av dessa städer ligger i demokratiska länder.
– I framtiden vill jag se OS i de länder som nu ska arrangera OS och inte i diktaturer, säger han till Dagens Nyheter.
Peter Reinebo menar att de tävlande under pågående OS haft i uppgift att koncentrera sig på det sportsliga, men att såväl aktiva idrottare som ledare vet att SOK tagit ställning för mänskliga rättigheter, uppger DN.
– Vi har aldrig rekommenderat någon att inte uttrycka sina åsikter. Däremot är fokus nummer ett i OS att göra sitt jobb.
Inför OS uppmanade flera människorättsorganisationer de tävlande att ligga lågt med kritik mot Kina under vistelsen i Peking. Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson är en av dem som profilerat sig som offentlig kritiker av att Kina kränker mänskliga rättigheter. Men trots att internationella olympiska kommittén (IOK) gav grönt ljus till yttrandefrihet i samband med OS har Samuelsson legat lågt under sin vistelse i landet.
– Samtidigt har kinesiska myndigheter varit tydliga med att det är kinesisk lag som gäller. Jag ska vara ärlig, man blir orolig. Jag vill inte riskera några juridiska påföljder, säger Sebastian Samuelsson enligt Aftonbladet.