Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Välkänt EFS-kafé förstört i misstänkt anlagd brand

EFS-kyrkans anrika kafé i Örnsköldsvik, Café UH, har skadats allvarligt i en brand som misstänks vara anlagd. Nu tvingas församlingen stänga kaféverksamheten på obestämd tid.

– De som arbetar där har inget jobb att gå till, säger prästen och föreståndaren Stefan Nordström till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 15:00, 7 jun 2023

En brand utbröt under söndagskvällen i EFS-kyrkans lokaler i centrala Örnsköldsvik. Byggnaden innehåller både kyrka, kafé, hotell och inhyrda företag.

Skadorna är mest omfattande på det anrika Café UH, stadens största kafé, som församlingen drivit sedan 1953 och sedan början på 1970-talet i nuvarande lokaler. Nu tvingas man stänga verksamheten.

– Det är chockartat på många sätt, säger prästen och föreståndaren Stefan Nordström till Världen idag.

– Alla känner till Café UH. Det har varit en lugn oas i staden. Nu kommer det att vara stängt inom överskådlig framtid och de som arbetar där har inget jobb att gå till.

EFS-kyrkans serveringslokaler har vattenskadats efter släckningsarbetet och kyrksalen har rökskadats. Församlingen kommer därför att flytta gudstjänster och övrig verksamhet till sin konferensgård Solbacken, där man brukar hålla till sommartid, en flytt som egentligen var planerad först till midsommarhelgen.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand, och polisen har påbörjat en kriminalteknisk utredning för att ta reda på om branden var anlagd.

– Det förefaller inte finnas någon naturlig orsak i nuläget, säger förundersökningsledaren Jimmy Kavenstrand till Världen idag.

Han berättar att minst ett vittne har sett tre till fyra ungdomar med huvtröjor som ska ha sprungit från platsen i anslutning till förloppet.

– Det är en intressant iakttagelse och vi skulle vilja veta mer om vilka de är. Men det är oklart i nuläget om de har något samband med branden.

Kavenstrand berättar att räddningstjänsten lyckades begränsa omfattningen på branden. Hotellet fick dock utrymmas, då det fanns risk för spridning, men inga människor har kommit till skada, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00