Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Vågar inte visa sitt kors i Malmö-butiker

Iranska Neda är en av alla kristna konvertiter som söker asyl i Sverige, men inte heller här kan hon känna sig riktigt trygg.

– När jag går till arabiska affärer så brukar jag gömma korset. Det är bara något jag gör, en liten rädsla jag har också i Sverige, säger hon till Expressen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 okt 2020

Neda kom till Sverige 2017 med sin man. Han tyckte att hon hade varit för politisk för sitt eget bästa i Iran, skriver Expressen.

Mannen jobbade där för sedlighetspolisen och visste att hustrun deltagit i regimkritiska demonstrationer, så han tvingade henne att välja mellan giftermål, fängelse eller syra i ansiktet. 

Paret kom till Sverige och här blev det ännu viktigare för Nedas man att följa de religiösa reglerna.

Genom en konstnärsvän i Sverige fick hon höra om Jesus och Neda började intressera sig för den kristna tron.

I början bad hon till Jesus i smyg, men när hon berättade för sin syster om sin nya tro råkade hennes man höra samtalet. Han slet då, enligt Expressen, tag i Nedas arm och vräkte ner henne på golvet. Gång på gång slog han henne i ansiktet och huvudet och sade att han skulle döda henne och förstöra hennes ansikte, skriver Expressen. 

Nedas man dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel och olaga hot och utvisades sedan från Sverige. Neda däremot är kvar i Malmö och söker asyl, men inte ens här kan hon känna sig helt trygg.

– När jag går till arabiska affärer så brukar jag gömma korset. Det är bara något jag gör, en liten rädsla jag har också i Sverige, säger hon. 

När hon cyklade med linne och utsläppt hår genom Rosengård var det två män som skrek ”kuffar” efter henne. Det är ett nedsättande ord för en icke-muslim.

Och när hon skulle sätta sig längst fram under SFI-kursen, för att kunna se bättre, blev hon återigen påmind om det förtryck hon ägnat en stor del av sitt liv att slå sig fri ifrån.

– Kvinnorna med slöja sa att jag inte fick sitta där eftersom de brukade sitta där och platsen skulle bli oren om jag satt där eftersom jag var kristen.

Världen idag har tidigare berättat om en elvaårig pojke i Malmö som misshandlades i samband med att han spelade fotboll på grund av att han bar ett kors om halsen.

När jag går till arabiska affärer så brukar jag gömma korset.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...