Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Vaccinsamtal med Wold och Littorin blev publikmagnet

Hotspots program om covid-19 med Agnes Wold och Nils Littorin har blivit viralt. Programmet har setts över 50 000 gånger på Youtube och över 20 000 personer har hittat dit via sociala medier.

Nyheter · Publicerad 08:03, 21 jan 2022

Veckans Hotspot med läkarna Agnes Wold och Nils Littorin har fått stor uppmärksamhet. Deras samtal om coronastrategi och vaccin har i skrivande stund visats över 45 000 gånger på Youtube.

Programmet – som produceras av Världen idag och Vision Sverige – verkar också ha blivit viralt i sociala medier. Över 23 000 tittare har kommit in via länkar på Facebook, Twitter och bloggar. I kommentarsfälten uttrycker många tacksamhet över att få lyssna till ett samtal mellan två personer med olika perspektiv i dessa frågor.

De båda läkarna uttrycker själva uppskattning över möjligheten att kunna föra den här typen av samtal.

– Det var riktigt trevligt. Det finns ett enormt informationsbehov när det gäller covid och det är jättebra att ha gott om tid att diskutera och fördjupa sig lite mer, säger Agnes Wold, känd medieprofil och professor i klinisk bakteriologi, till Världen idag.

Nils Littorin är doktor i klinisk mikrobiologi och initiativtagare till Läkaruppropet. Han är också tacksam över att ha kunnat delta i Hotspot-samtalet.

Littorin är bekymrad över den censur han annars säger sig ha upplevt i debatten kring pandemin. Han har själv gjort flera intervjuprogram med andra läkare, som tagits bort från Youtube.

– Det har varit en skrämmande intolerans mot meningsutbyte globalt och massvis av läkare har blivit censurerade. Forskare, inklusive Nobelpristagare, har varit inbjudna till konferenser och sedan plötsligt inte fått komma, oönskade artiklar har inte fått spridas i den vetenskapliga communityn, säger Nils Littorin till Världen idag.

Agnes Wold är av uppfattningen att alla vuxna borde vaccinera sig mot covid-19.

– Det är glasklart att vaccinet ger bra skydd mot svår sjukdom, inläggning på sjukhus och död. Det har testats på tre miljoner människor och vi har ett års erfarenhet av det nu. Det kommer inte att dyka upp några konstiga biverkningar i framtiden som vi inte vet om, menar hon.

Risken för långdragna symptom, som lukt- och smakbortfall, minskar också betydligt om man vaccinerar sig, framhåller Wold. När det gäller barn, däremot, finns risken för en farlig biverkning, nämligen hjärtinflammation, hävdar hon.

– Jag säger inte att barn inte ska vaccineras, men risken ska ställas mot nyttan och små barn har liten risk att bli allvarligt sjuka.

Enligt Wold har studier visat att vaccinet däremot inte har några negativa effekter på gravida och att det inte ökar risken för för tidig födsel eller missfall.

Nils Littorin försvarar rätten att själv få bestämma om man vill vaccinera sig eller ej. Om människor känner sig tvingade att ta vaccinet för att kunna behålla sina jobb eller fritt kunna göra det andra medborgare gör, så innebär det ett indirekt tvång, menar han.

– För mig är grundlagens text väldigt tydlig. Staten får inte tvinga dig att ta ett läkemedel eller utföra ett medicinskt ingrepp.

Många av de som inte vill vaccinera sig har redan haft covid och har därmed ett bättre och troligen mer långvarigt skydd än vaccinerade, argumenterar Littorin.

- Alla läkemedel har biverkningar. Varför ska man tvinga människor att utsätta sig för den risken om de inte behöver, frågar han sig.

Fotnot: Se Hotspots program med Nils Littorin och Agnes Wold här

För mig är grundlagens text väldigt tydlig. Staten får inte tvinga dig att ta ett läkemedel eller utföra ett medicinskt ingrepp.
Det är glasklart att vaccinet ger bra skydd mot svår sjukdom, inläggning på sjukhus och död.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier