Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Vaccinpass nu i chip: ”Behövs vaksamhet”

Allt fler svenskar sätter in ett litet chip under huden som kan användas för att lagra personlig information, ersätta passerkort och ta emot betalningar. En trend är också att låta covidbeviset lagras i chippet. I en tid när teknikutvecklingen accelererar och coronapass väcker protester manar predikanter kristna att inte bara följa nyhetsflödet, utan också öppna sin bibel.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 nov 2021

I en video som Aftonbladet nyligen publicerat syns ett inomhustorg där människor väntar på att bli ”chippade”, alltså låta sätta in ett chip stort som ett risgryn, under huden.

Företagaren och ”biohackaren” Hannes Sjöblad berättar i videon om tanken med de allt mer populära chippen.

– Det kan ersätta nyckelbrickor och passerkort. Man kan också programmera in någon information man vill ha på de här chippen med hjälp av sin mobiltelefon.

– Jag ska få ett magiskt chip i handen så att jag inte behöver använda nyckelbrickor. Och man kan swisha mig direkt genom att jag bara håller upp min hand, säger en person till Aftonbladet som blir ”chippad” i videoklippet och som menar att han absolut även ska föra över covidbeviset till sitt chip.

Holger Nilsson är predikant och driver sajten Flammor. Han tror att det kommer att framstå som allt mer logiskt att använda sig av till exempel chip framöver. Coronapassen är ett exempel på något som många kommer vilja och behöva ha med sig överallt.

Han tycker sig se allt fler tecken på hur ett kontrollsamhälle skulle kunna te sig den dag då en antikristlig regim, som Bibeln talar om, är på plats.

– Det är intressant hur snabbt det gått för vaccineringen att gå från frivillighet och något människor ska lockas att göra, till att bli press och nu till och med tvång, säger han.

Att vissa människor ska kunna ställas utanför funktioner eller tillställningar är också en talande bild, menar han.

– Det behövs en profetisk vaksamhet och en förståelse om den hastighet med vilken världen nu förändras, det sker från ena dagen till den andra.

I Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, berättas det om ändens tid och i det 13:e kapitlet nämns särskilt ett ”märke” som alla ”små och stora, rika och fattiga, fria och slavar” ska tvingas att ta emot på handen eller i pannan. Det framgår vidare att  ”ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket”.

Holger Nilsson anser inte att de mikrochip som människor nu börjat sätta in i handen är det som Bibeln beskriver. Däremot konstaterar han att denna chip-teknik eller liknande skulle kunna användas av en framtida antikrist.

– Det här visar att det redan finns teknik och det finns även annan mer förfinad chipteknik som inte sprutas in utan appliceras på huden, säger Nilsson.

Samtidigt betonar Holger Nilsson två saker; kristna bör inte bli överraskade eftersom vi har tillgång till Bibelns ord.

– Och vi ska inte vara rädda, det finns en trygghet i att Gud i Bibeln redan visat vad som ska ske.

Johnny Foglander är pastor i EChurch i Uppsala och teolog. Han menar att det är viktigt med en balanserad syn på det som händer.

– Vi ser en enormt snabb teknisk utveckling. När tiden är inne för det antikristliga systemet så kan vi vara säkra på att den teknik som då finns tillgänglig kommer att användas. Sedan är det svårt för oss att veta exakt hur det kommer att bli. Men det som händer i Kina kan kanske fungera som ett exempel på hur det ser ut när en regim driver upp kontrollen av sin befolkning.

Det kan vara djupt problematiskt med information som lagras i hudchip menar Foglander, men påminner samtidigt om att de allra flesta av oss redan i dag har något i fickan som samlar stora mängder information om oss.

– Vi har egentligen ingen aning om allt vad som finns i olika program i våra mobiltelefoner. Vi vet att techjättarna samlar information om position, rörelsemönster, hälsa och mycket annat. Och de flesta av oss har redan accepterat detta. Jag skulle själv inte välja att ta ett chip, men vi behöver förstå att systemen för information och kontroll finns ändå.

Som kristen bör man följa sin egen övertygelse i den här tiden, menar Johnny Foglander som betonar att två perspektiv är särskilt viktiga för kyrkan. Det profetiska och det evangelistiska.

– Saker går mot en upplösning, och samtidigt har Gud talat om en skörd som ska tas in, att många människor ska komma till tro. Båda dessa perspektiv är sanna. Vi har Guds ord att stå på. Löftena förändras inte, och Gud förändras inte. Han har inte villkorat löftena, de gäller också i svåra tider.

– Att möta framtiden med fruktan är inte ett alternativ för Guds folk, vi måste möta den med tro, säger Johnny Foglander.

Det behövs en profetisk vaksamhet och en förståelse om den hastighet med vilken världen nu förändras
Att möta framtiden med fruktan är inte ett alternativ för Guds folk, vi måste möta den med tro.

Uppenbarelseboken och kontrollsamhället

• I Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, berättas det om ändens tid och i det 13:e kapitlet nämns särskilt ett ”märke” som alla ”små och stora, rika och fattiga, fria och slavar” ska tvingas att ta emot ”så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal”.

• Genom kyrkans historia har teologer diskuterat vad som egentligen avses och hur dessa verser ska tolkas. En del betonar att det handlar om faktiska, fysiska märken, andra att det är en varning för ökad överstatlighet och kontroll.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier