Nyheter

Vaccinframgång: Nu öppnar Israel upp samhället igen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu möter här den person som blivit den fjärde miljonte personen som vaccinerats i landet. I helgen börjar Israel försiktigt öppna upp igen. Foto: Alex Kolomoisky/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu möter här den person som blivit den fjärde miljonte personen som vaccinerats i landet. I helgen börjar Israel försiktigt öppna upp igen. Foto: Alex Kolomoisky/AP/TT
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Smittan har avtagit kraftigt bland de äldre som vaccinerats i Israel och under söndagen lättar en del restriktioner efter en lång lockdown. För att få fler yngre att ta sprutan blir det nu både piska och morot – krav på vaccination för att gå på till exempel gym, och registrering av alla som inte vaccinerats, rapporterar Financial Times.

Publicerad Uppdaterad

I första hand öppnar bland annat butiker, frisörer och parker för allmänheten, som heller inte längre måste hålla sig inom en kilometer från sina hem. En del förskolor och lågstadieskolor har också börjat ta emot barn i sina lokaler.

Med hjälp av en app som just nu tas fram av regeringen kommer alla som kan visa att de vaccinerats dessutom få tillträde till till gym, hotell och biografer, skriver Financial Times.

Begränsningar för familjesammankomster och religiösa samlingar inför den förestående högtiden Purim kvarstår till vidare.

Omkring 2,5 miljoner israeler har fått sin andra dos av Pfizers vaccin, medan ytterligare 4 miljoner väntar på sin andra dos inom de närmaste veckorna.

Den rekordsnabba vaccinationskampanjen kom till stånd tack vare en särskild uppgörelse med Pfizer. Företaget gick med på att ge landet tillgång till vaccindoser fortlöpande, mot att Israel snabbt delade resultatet av alla studier som görs, skriver FT.

Den senaste studien gav glädjande besked. Bland de 600 000 personer som fått sin andra dos hade antalet personer med symptom på smitta minskat med 94 procent, medan 92 procent färre blev allvarligt sjuka.

Problemet just nu, uppger tidningen, är att det finns ett kraftigt motstånd mot att vaccinera sig bland dem som är under 60 år. Israeliska tjänstemän skyller på konspirationsteorier och regeringen överväger nu att stänga olika nöjesinrättningar för dem som inte vaccinerat sig.

Dessutom kan det bli aktuellt att tvinga lärare, poliser och anställda inom vården att antingen ta sprutan eller underkasta sig regelbundna covid-tester.

Enligt Times of Israel har mellan 10 och 30 procent av vårdpersonal i landet ännu inte vaccinerat sig, trots att de är en prioriterad grupp. Läkare har varit mer benägna att vaccinera sig än andra yrkesgrupper, enligt Channel 12 News.

En arabisk sjukhuschef i Israel, Masad Barhoum från Galilee Medical Center, har varnat Israel för att öppna samhället innan man vaccinerat fler arabiska israeler.

– De lyssnar till ”fake news” och är rädda för vaccinet. Bland annat ryktas det om att vaccinet skulle ändra ens DNA, säger han till Times of Israel, och påpekar att denna grupp har kontaktytor med palestinier på Västbanken som inte vaccinerats.

En annan lagstiftning som tas fram skulle göra det möjligt för lokala mydigheter att inhämta namn och andra uppgifter på personer som inte vaccinerats ännu. Enligt turistminister Orit Farkash-Hacohen rör det sig i första hand om att identifiera dem som är över 50 år, och att kunna vända sig till dem med riktade uppmaningar.

Powered by Labrador CMS