Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

V vägrar svara på frågor om omstridd riksdagskandidat

Kan man vara företrädare för Vänsterpartiet om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar? Den och flera andra frågor vägrar Vänsterpartiet att svara på efter Världen idags rapportering om Said Hadrous, som bekräftat att han deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp och sedan försökt hindra Världen idag från att publicera texten.

Nyheter · Publicerad 12:31, 6 sep 2018

I måndags skrev Världen idag att Said Hadrous, som har plats nummer sju på Vänsterpartiets riksdagslista i region Skåne väst, bekräftar att han har deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp. I artikeln framgick det även att Hadrous vägrade att komma med korrigeringar till den intervju Världen idag gjort med honom och att han hotade med att polisanmäla tidningen vid en publicering. Dessutom kallade han Världen idag för ”rasistisk, sionistisk press” i ett Facebookinlägg.

Varken Vänsterpartiets centrala eller lokala kansli ville kommentera uppgifterna om hans DFLP-kopplingar och hot. Nu när artikeln är publicerad vill Vänsterpartiet fortfarande inte svara på frågor om sin kandidat.

– Vi hänvisar till Vänsterpartiets Skånedistrikt, det är de som är ansvariga för riksdagslistorna inom sitt distrikt, skriver Åsa Mattsson vid Vänsterpartiets centrala kommunikationsavdelning, i ett mejl.

Världen idag har vid upprepade tillfällen försökt nå olika personer inom Skånedistriktet för att få en kommentar, men det har varit svårt. Mikael Persson, politisk sekreterare för distriktet, sade före artikelns publicering att han skulle be någon från partiet att svara på Världen idags frågor och bad om att få ett mejl. Ingen från distriktet har dock vare sig ringt eller svarat på mejlet.

När Världen idag för andra gången talar med Mikael Persson ifrågasätter han att DFLP skulle ha fört en väpnad kamp och ber om källor på det. Då Världen idag mejlar en källa ges ingen respons. 

När Världen idag för tredje gången talar med Mikael Persson lovar han att påminna personerna som skulle höra av sig, men inte heller denna gång sker detta. Till slut mejlar Världen idag frågorna till Persson själv, men i skrivande stund har några svar inte inkommit.

Även den politiska sekreteraren Emma Eliasson Åström lovar vid ett tillfälle att hon ska be någon från partiet att höra av sig, men ingen har gjort det. Därefter anklagar hon Världen idag för att ha omskrivit Said Hadrous som ”antisemit”, vilket inte är fallet.

Frågorna som Vänsterpartiet inte har svarat på syns i faktarutan till höger.

Vi hänvisar till Vänster- partiets Skånedistrikt.

Här är frågorna som varken Vänsterpartiets centrala kansli eller Skånedistrikt har svarat på:

1. Hur ser ni på att en av era riksdagskandidater bekräftar att han som ung var en del av DFLP:s väpnade kamp i Mellanöstern? (En organisation som låg bakom en attack på israeliska skolbarn.)

2. Hur ser ni på att denne riksdagskandidat försökte hindra en tidning från att publicera en text om honom och hotade med polisanmälan?

3. Kan man vara företrädare för V om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar?

4. Hur ser ni på att riksdagskandidaten kallar en journalistisk tidning för "rasistisk" och "sionistisk" då tidningen granskar honom?

5. Hur ser ni på att en kandidat på er riksdagslista inte tar avstånd från väpnad kamp för politiska syften?

6. Vilka åtgärder kommer ni vidta?

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier