Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

V vägrar svara på frågor om omstridd riksdagskandidat

Kan man vara företrädare för Vänsterpartiet om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar? Den och flera andra frågor vägrar Vänsterpartiet att svara på efter Världen idags rapportering om Said Hadrous, som bekräftat att han deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp och sedan försökt hindra Världen idag från att publicera texten.

Nyheter · Publicerad 12:31, 6 sep 2018

I måndags skrev Världen idag att Said Hadrous, som har plats nummer sju på Vänsterpartiets riksdagslista i region Skåne väst, bekräftar att han har deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp. I artikeln framgick det även att Hadrous vägrade att komma med korrigeringar till den intervju Världen idag gjort med honom och att han hotade med att polisanmäla tidningen vid en publicering. Dessutom kallade han Världen idag för ”rasistisk, sionistisk press” i ett Facebookinlägg.

Varken Vänsterpartiets centrala eller lokala kansli ville kommentera uppgifterna om hans DFLP-kopplingar och hot. Nu när artikeln är publicerad vill Vänsterpartiet fortfarande inte svara på frågor om sin kandidat.

– Vi hänvisar till Vänsterpartiets Skånedistrikt, det är de som är ansvariga för riksdagslistorna inom sitt distrikt, skriver Åsa Mattsson vid Vänsterpartiets centrala kommunikationsavdelning, i ett mejl.

Världen idag har vid upprepade tillfällen försökt nå olika personer inom Skånedistriktet för att få en kommentar, men det har varit svårt. Mikael Persson, politisk sekreterare för distriktet, sade före artikelns publicering att han skulle be någon från partiet att svara på Världen idags frågor och bad om att få ett mejl. Ingen från distriktet har dock vare sig ringt eller svarat på mejlet.

När Världen idag för andra gången talar med Mikael Persson ifrågasätter han att DFLP skulle ha fört en väpnad kamp och ber om källor på det. Då Världen idag mejlar en källa ges ingen respons. 

När Världen idag för tredje gången talar med Mikael Persson lovar han att påminna personerna som skulle höra av sig, men inte heller denna gång sker detta. Till slut mejlar Världen idag frågorna till Persson själv, men i skrivande stund har några svar inte inkommit.

Även den politiska sekreteraren Emma Eliasson Åström lovar vid ett tillfälle att hon ska be någon från partiet att höra av sig, men ingen har gjort det. Därefter anklagar hon Världen idag för att ha omskrivit Said Hadrous som ”antisemit”, vilket inte är fallet.

Frågorna som Vänsterpartiet inte har svarat på syns i faktarutan till höger.

Vi hänvisar till Vänster- partiets Skånedistrikt.

Här är frågorna som varken Vänsterpartiets centrala kansli eller Skånedistrikt har svarat på:

1. Hur ser ni på att en av era riksdagskandidater bekräftar att han som ung var en del av DFLP:s väpnade kamp i Mellanöstern? (En organisation som låg bakom en attack på israeliska skolbarn.)

2. Hur ser ni på att denne riksdagskandidat försökte hindra en tidning från att publicera en text om honom och hotade med polisanmälan?

3. Kan man vara företrädare för V om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar?

4. Hur ser ni på att riksdagskandidaten kallar en journalistisk tidning för "rasistisk" och "sionistisk" då tidningen granskar honom?

5. Hur ser ni på att en kandidat på er riksdagslista inte tar avstånd från väpnad kamp för politiska syften?

6. Vilka åtgärder kommer ni vidta?

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...