Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

V vägrar svara på frågor om omstridd riksdagskandidat

Kan man vara företrädare för Vänsterpartiet om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar? Den och flera andra frågor vägrar Vänsterpartiet att svara på efter Världen idags rapportering om Said Hadrous, som bekräftat att han deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp och sedan försökt hindra Världen idag från att publicera texten.

Nyheter · Publicerad 12:31, 6 sep 2018

I måndags skrev Världen idag att Said Hadrous, som har plats nummer sju på Vänsterpartiets riksdagslista i region Skåne väst, bekräftar att han har deltagit i DFLP:s propalestinska väpnade kamp. I artikeln framgick det även att Hadrous vägrade att komma med korrigeringar till den intervju Världen idag gjort med honom och att han hotade med att polisanmäla tidningen vid en publicering. Dessutom kallade han Världen idag för ”rasistisk, sionistisk press” i ett Facebookinlägg.

Varken Vänsterpartiets centrala eller lokala kansli ville kommentera uppgifterna om hans DFLP-kopplingar och hot. Nu när artikeln är publicerad vill Vänsterpartiet fortfarande inte svara på frågor om sin kandidat.

– Vi hänvisar till Vänsterpartiets Skånedistrikt, det är de som är ansvariga för riksdagslistorna inom sitt distrikt, skriver Åsa Mattsson vid Vänsterpartiets centrala kommunikationsavdelning, i ett mejl.

Världen idag har vid upprepade tillfällen försökt nå olika personer inom Skånedistriktet för att få en kommentar, men det har varit svårt. Mikael Persson, politisk sekreterare för distriktet, sade före artikelns publicering att han skulle be någon från partiet att svara på Världen idags frågor och bad om att få ett mejl. Ingen från distriktet har dock vare sig ringt eller svarat på mejlet.

När Världen idag för andra gången talar med Mikael Persson ifrågasätter han att DFLP skulle ha fört en väpnad kamp och ber om källor på det. Då Världen idag mejlar en källa ges ingen respons. 

När Världen idag för tredje gången talar med Mikael Persson lovar han att påminna personerna som skulle höra av sig, men inte heller denna gång sker detta. Till slut mejlar Världen idag frågorna till Persson själv, men i skrivande stund har några svar inte inkommit.

Även den politiska sekreteraren Emma Eliasson Åström lovar vid ett tillfälle att hon ska be någon från partiet att höra av sig, men ingen har gjort det. Därefter anklagar hon Världen idag för att ha omskrivit Said Hadrous som ”antisemit”, vilket inte är fallet.

Frågorna som Vänsterpartiet inte har svarat på syns i faktarutan till höger.

Vi hänvisar till Vänster- partiets Skånedistrikt.

Här är frågorna som varken Vänsterpartiets centrala kansli eller Skånedistrikt har svarat på:

1. Hur ser ni på att en av era riksdagskandidater bekräftar att han som ung var en del av DFLP:s väpnade kamp i Mellanöstern? (En organisation som låg bakom en attack på israeliska skolbarn.)

2. Hur ser ni på att denne riksdagskandidat försökte hindra en tidning från att publicera en text om honom och hotade med polisanmälan?

3. Kan man vara företrädare för V om man tror att man har rätt att stoppa journalistiska publiceringar?

4. Hur ser ni på att riksdagskandidaten kallar en journalistisk tidning för "rasistisk" och "sionistisk" då tidningen granskar honom?

5. Hur ser ni på att en kandidat på er riksdagslista inte tar avstånd från väpnad kamp för politiska syften?

6. Vilka åtgärder kommer ni vidta?

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...