Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

USA:s aborttal minskar – nu vill Amnesty att FN agerar mot landet

Prolife-rörelsen har nått många framgångar i USA de senaste åren och antalet aborter minskar i flera delstater. Nu kräver Amnesty och flera andra abortförespråkande grupper i ett utspel att FN ska straffa USA på världsscenen och pressa landet att göra det lättare att utföra aborter igen. Samtidigt vill man få frågan att handla om ”mänskliga rättigheter”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 mar 2023

Sedan den prejudicerande domen Roe mot Wade föll i USA har aborttalen gått ned i flera delstater och lagar som skyddar ofödda barn har antagits på många platser. Efter bakslagen för prochoice-rörelsen tas därför initiativ för att byta arena i abortkampen.

Nu har Amnesty, Human rights watch och nära 200 andra organisationer gått ut med ett krav att FN ska pressa USA att återigen införa mer liberala abortlagar.

”USA måste straffas på världsscenen”, säger Christine Ryan på Global Justice Center, en av undertecknarna, till brittiska The Guardian.

Enligt Ryan och de övriga som skrivit under är lagar som skyddar ofödda barn ett hot mot ”kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida”.

I brevet som organisationerna riktar till flera FN-toppar, beskrivs gång på gång skärpta abortlagar som brott mot ”mänskliga rättigheter” och att förvägras att utföra en abort liknas vid bland annat tortyr.

De abortliberala grupperna anser att USA hycklar när man varnar för bakslagen för mänskliga rättigheter i exempelvis Iran, samtidigt som det införs lagar som skyddar ofödda barn i flera amerikanska delstater.

Brevet från organisationerna är inte det enda tecknet på ökad frustration över prolife-rörelsens framgångar i USA. Taktiken är tydlig även från den största sammanslutningen för sjukvårdspersonal i USA, The American Medical Association (AMA) som nyligen presenterade en ny policy.

Också här beskrivs abort som en mänsklig rättighet och policyn innebär exempelvis att patienter och läkare som bryter mot abortlagar som skyddar ofödda, ska få juridiskt stöd från AMA om deras fall hamnar i domstol.

Inom prolife-rörelsen i USA tolkar många den senaste tidens utspel från abortförespråkare som tecken på den vind av medgång man nu upplever i arbetet för att skydda ofödda barn.

Kayla Kessinger som är med och driver abortkritiska Her Plan i West Virginia säger till PBS att anklagelserna om att deras rörelse är ett hot mot kvinnor är helt och hållet falska.

– I åratal har prolife-rörelsen utmålats som någonting den inte är. Vi bryr oss om kvinnor, vi bryr oss om deras familjer, säger hon.

Ett tecken på detta är enligt abortkritikerna de många hjälpcenter som man upprättat runt om i USA för att bistå utsatta gravida kvinnor.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10