”Vi kristna har burit en tung börda under det gångna året, inte bara genom att kyrkorna ålagts mycket kraftigare restriktioner än många andra delar av samhället, utan inte minst genom att gudstjänster i praktiken blev förbjudna vid både påsk och jul, kristendomens två största högtider under året”, står det i uppropet som i skrivande stund redan fått nära 750 namnunderskrifter.
Alexander Kegel berättar att han under lång tid, liksom många andra kristna, känt en frustration över läget och hur kyrkorna prioriterats ned av ansvariga. När Magdalena Andersson förra veckan utbrast: ”Oj vad människor längtar efter att gå på krogen igen”, reagerade Alexander Kegel.
– Det finns säkert människor som längtar dit, men det finns betydligt viktigare saker i livet och vi är många troende som längtar oerhört efter gudstjänster och den kyrkliga gemenskapen, säger han till Världen idag.
Han tycker att reglerna i dagsläget är ologiska, något han exemplifierar med att Uppsala domkyrka kan ta in betydligt fler på ett säkert sätt än vad ett litet kapell kan. Ändå gäller samma restriktioner.
– När pandemilagen infördes var tanken att det skulle leda till mer träffsäkra åtgärder, men jag kan inte se att man justerat det. I de allra flesta kyrkor går det bra att hålla avstånd med fler än åtta personer.
Han tycker att den kvadratmeterregel som nu finns i butiker och på gym borde kunna gälla även kyrkor. Och påminner om att det ytterst handlar om en fråga om grundläggande rättigheter.
– Det är en viktig dimension, just nu har vi en kraftig inskränkning av religionsfriheten.
Runt om i landet rapporteras om hur lärosäten arrangerar tentor med stora antal studenter, dessutom i salar som sällan är större än majoriteten av kyrkorummen, något som också provocerar kristna som förväntas avstå gudstjänster.
Alexander Kegel tror att kyrkorna behöver sätta press på makthavarna för att få se en förändring.
– Det här uppropet kan vara en del, men ensamt är det inte tillräckligt. Det finns liknande initiativ i kulturvärlden som fått mycket uppmärksamhet och när krögarna blir ilskna, då reagerar finansministern. Man måste visa att det finns en opinion, att kristna inte bara sitter tysta och snälla. Om man inte agerar så händer ingenting, säger han.