Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

”Vi vill inte att en åklagare ska kunna säga till oss vad vi får eller inte får citera ur Bibeln”, sade en av personerna som arrangerade den protest som samlade tusentals personer vid Finlands ambassad i Budapest på söndagen. Foto: Kulifai Máté/Twitter

Ungrare slöt upp bakom finsk politiker åtalad för hbtq-utspel

Flera tusen personer samlades på söndagen utanför Finlands ambassad i Ungerns huvudstad Budapest för att visa sitt stöd för politikern Päivi Räsänen, som står åtalad för hatbrott mot homosexuella.

På måndagen fortsatte rättegången i Helsingfors tingsrätt mot den tidigare inrikesministern.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 feb 2022

Protesten i Budapest arrangerades av två journalister, Sára och Máté Kulifai, skriver ungerska medier.

– Vi vill inte att en åklagare ska kunna säga till oss vad vi får eller inte får citera ur Bibeln, sade Sára Kulifai till tidningen Mandiner inför manifestationen, som ska ha samlat drygt 3 000 personer.

”Ett otroligt stort antal ungrare, över 3 000, samlades i dag i Budapest framför Finlands ambassad för att visa sitt stöd för yttrande- och religionsfriheten i vårt land inför morgondagens rättegång [...]. Tack!” kommenterade Päivi Räsänen på Twitter.

Åklagaren anser att Päivi Räsänen, tidigare inrikesminister och kristdemokratisk partiledare, bör dömas till 120 dagsböter för hets mot folkgrupp. Detta för de uttalanden om homosexualitet som hon gjort på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004, författat åt finska Lutherstiftelsen. Även Lutherstiftelsens styrelseledamot Juhana Pohjola står åtalad.

Själv förnekar Päivi Räsänen brott.

”Jag har vid många tillfällen betonat att alla människor är skapade till Guds avbild och har samma värdighet och mänskliga rättigheter”, skrev hon på sin blogg inför måndagens dag i rätten, då slutpläderingarna skulle läggas fram.

Däremot hävdade hon rättigheten att hänvisa till Bibeln i sitt försvar av det traditionella kristna äktenskapet.

”Gud skapade inte människan som homosexuell. Han skapade henne som heterosexuell. Han skapade en man och en kvinna, och avsåg äktenskapet för de två”, skrev hon.

Många har engagerat sig för Päivi Räsänen i Ungern, där fallet beskrivs som ett hot mot kristnas yttrandefrihet.

Balázs Orbán, premiärminister Viktor Orbáns närmaste politiska rådgivare, lade ut en bild på söndagens demonstration i Budapest på sitt Twitter-konto.

”Ungern kommer att stå fast mot varje förtryckarideologi som attackerar yttrande- och religionsfriheten – oavsett om den kommer från öst, som en röd stjärna, eller från väst, som en regnbågsflagga”, skrev han.

Den ungerska regeringens kristdemokratiska utrikesminister Azbej Tristan, med ansvar för hjälp till förföljda kristna, stöttar Päivi Räsänen i ett inlägg på Facebook.

”Vi accepterar inte att en bekännelse som utgår från Bibelns undervisning ses som ett brott! Vi avvisar det faktum att någons ’känslighet’ borde ’skyddas’ genom att skriften censureras! Religions- och samvetsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet, och gäller även kristna”, skriver han.

Även från USA kommer stöd.

Republikanen Chip Roy, som sitter i kongressen för Texas, skickade ett brev till Päivi Räsänen i torsdags, där han utlovade ”stöd, uppmuntran och böner under dessa svåra tider”.

”Många skulle ha backat efter alla påtryckningar, men du har stått fast, i barmhärtighet och kärlek för dina medmänniskor, samtidigt som du visat vägen till Kristus”, skrev han enligt Fox News.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10