Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Ungern tillbakavisar kritik om antisemitism. Foto: Tamas Kovacs/AP/TT

Ungerns regering anklagas för antisemitism

Ungern tar bort den judiske författaren och Nobelpristagaren Imre Kertész från sin nationella litteraturlista. Samtidigt lyfts författare med nazistsympatier fram.

Nyheter · Publicerad 15:27, 2 mar 2020

– Den ungerska regeringen säger att det inte är en antisemitisk kampanj. De säger att det är ett vanligt sätt att ordna litteraturkanon och litteraturlistor. Det här är ett led i en växande och ibland hotfull ungersk kulturpolitik, säger förläggaren Svante Weyler till SVT.

Att de nya författarna tar plats på litteraturlistan motiveras med att de skrivit om Ungern före första världskriget och kan öka förståelsen av det nationella arvet, enligt talespersoner för ungerska regeringen, som också påpekar att man bland annat inrättat ett institut för att vårda Imre Kertész verk.

Den ungerska regeringens företrädare betonar också att regeringen gjort undervisning om Förintelsen obligatorisk, att man är en av Israels bästa vänner i Europa och ett av få europeiska länder där antisemitismen har tryckts tillbaka.

Epoken Trump över – vad innebär det?

Ledare När Vita huset i dag byter ledning på kommandobryggan är det en naturlig dag för utvärdering av en... onsdag 20/1 00:00

Trekejsarslag när tyska CDU ska välja en ny ledare i helgen

Nyhetskommentar Länge har det setts som Europas mäktigaste politiska parti. På lördag väljer Tysklands...