En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Ungern tillbakavisar kritik om antisemitism. Foto: Tamas Kovacs/AP/TT

Ungerns regering anklagas för antisemitism

Ungern tar bort den judiske författaren och Nobelpristagaren Imre Kertész från sin nationella litteraturlista. Samtidigt lyfts författare med nazistsympatier fram.

Nyheter · Publicerad 15:27, 2 mar 2020

– Den ungerska regeringen säger att det inte är en antisemitisk kampanj. De säger att det är ett vanligt sätt att ordna litteraturkanon och litteraturlistor. Det här är ett led i en växande och ibland hotfull ungersk kulturpolitik, säger förläggaren Svante Weyler till SVT.

Att de nya författarna tar plats på litteraturlistan motiveras med att de skrivit om Ungern före första världskriget och kan öka förståelsen av det nationella arvet, enligt talespersoner för ungerska regeringen, som också påpekar att man bland annat inrättat ett institut för att vårda Imre Kertész verk.

Den ungerska regeringens företrädare betonar också att regeringen gjort undervisning om Förintelsen obligatorisk, att man är en av Israels bästa vänner i Europa och ett av få europeiska länder där antisemitismen har tryckts tillbaka.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier