Ungdomskultur

Unga i väst söker sig till islam – kristna manas stå upp för sin tro

Det finns ett ökat intresse för islam bland unga i väst, bland annat kopplat till kriget mellan Israel och Hamas. Genrebild.

Sedan Israels krig mot terrorgruppen Hamas tog fart efter Hamas massaker den 7 oktober har många unga i väst börjat visa intresse för islam. På sociala medier har läsning ur Koranen hundratusentals visningar och flera inflytelserika unga personer har valt att konvertera.

– Inom islam använder man all propaganda man kan för att få människor att konvertera, säger apologeten Tomas Samuel och menar att det är hög tid för kyrkor att stå upp för sann kristendom. 

Publicerad
Högläsning ur Koranen har blivit populärt på Tiktok.

Den 25-åriga amerikanska influencern Abbey Hafez konverterade nyligen till islam. 

– Det var när jag såg det palestinska folkets lidande som jag började läsa Koranen för första gången, vilket förändrade allt för mig, säger Hafez till SVT:s Kulturnyheterna.

På sociala mediet Tiktok har hon över 300 000 följare och hon försöker nu få andra unga att också bli muslimer. Under hashtaggen ”quranbookclub” samlas mängder av videoklipp på Tiktok på temat, och de har hundratusentals visningar. 

En del av innehållet är just högläsning ur Koranen, annat är mer politiskt där unga berättar att de närmat sig islam på grund av kriget mellan Israel och Hamas och att man på detta sätt vill visa stöd för palestinierna och ta avstånd från Israel. 

– Personerna sympatiserar med det palestinska folket och är fascinerade av hur de tycks finna tröst i islam. För vissa blir det en identifikation som kan leda till att de själva konverterar, säger Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, till Aftonbladet

För vissa blir det som en alternativ religion som man fyller med sitt eget innehåll.

Simon Sorgenfrei

En del av trenden bland unga kan möjligen förklaras med att man vill göra uppror mot det man uppfattat som en negativ syn på islam i föräldragenerationen. Att kvinnor förtrycks och mänskliga rättigheter undanhålls befolkningen i muslimska länder är inte ett hinder för alla. 

Vissa unga i väst väljer nämligen att skapa sig en egen tolkning av vad islam står för. 

– För vissa blir det som en alternativ religion som man fyller med sitt eget innehåll, säger Simon Sorgenfrei till tidningen och kallar det en ”individualisering” av islam.

– En del gör egna val i förhållande till traditioner och knyter an religionen till frågor som ligger dem själva varmt om hjärtat, som exempelvis feminism eller klimat.

Andrew Tate som är en av världens största influencers har konverterat till islam.

Att unga i väst tycks välja att projicera det de själva önskar av en religion på islam illustreras också av den kontroversielle influencern Andrew Tates konvertering för en tid sedan.

Tate är en före detta kampsportsprofil som står åtalad i Rumänien för sexualbrott såsom våldtäkt och trafficking. Han har gjort många misogyna utspel, har tusentals följare på sociala medier och anses tilltala inte minst unga män. 

Tate har motiverat sin konvertering med bland annat att islam ”är den sista religionen” eftersom dess efterföljare tror på och agerar utifrån deras centrala skrift. Något Tate anser att till exempel kristna sällan gör.

Även om trenden med unga som på sociala medier vänder sig till islam inte fått lika stort genomslag i Sverige som i USA finns personer som missionerar om sin konvertering även här. 

En är Hanna Philipsson i Värmland som 2023 valde att konvertera. Hon berättar i en intervju i Svenska Dagbladet att en orsak var att muslimska män visade henne som kvinna respekt och att hon upplevde att muslimer tog sin tro på allvar.

Hon har nu nästan 30 000 följare på Tiktok där hon lägger upp videoklipp på sina böneritualer och sin hijab, blandat med videor om hudvårdsrutiner och matlagning. Philipsson uppger att hon inspireras av palestinierna. 

– Deras tro är så stark, muslimerna i Gaza lider men missar inte en enda bön, så vad har jag för ursäkt att göra det? säger hon till Svenska Dagbladet.

Simon Sorgenfrei ser en risk att de som snabbt anammar en tro via sociala medier, och utan någon vidare fördjupning, kan radikaliseras. 

– Det finns så klart en risk att detta leder personerna till en radikal och militant tolkning av islam, vilket då är starkt kopplat till ett uttryckt hat mot judar och staten Israel, säger han till Aftonbladet.

Tomas Samuel.

Apologeten Tomas Samuel, som var muslim men fick ett möte med Jesus och blev en kristen, är inte förvånad över att unga i västvärlden lockas av islam. 

– Inom islam använder man all propaganda man kan för att få människor att konvertera. När ateister eller kristna beter sig illa använder man det som ett argument. Israels krig mot Hamas använder man för att påstå att islam förföljs, säger han till Världen idag. 

Att människor i Mellanöstern dör är en tragedi, oavsett vilka som drabbas, påpekar Tomas Samuel. Man han konstaterar samtidigt att palestinierna haft stora framgångar bland unga i väst med att presentera sin ”sanning” om vad som sker och varför. 

– De är väldigt duktiga på propaganda och att spela på känslor. Och när du spelar på känslor fångar du de unga, eftersom unga generellt lockas mer av känslor än rationalitet. De vill stå för det de uppfattar vara rättvisa. 

I takt med sekulariseringen i väst har det, enligt Tomas Samuel, uppstått en avsaknad av moralisk grund att stå på. Vissa unga försöker fylla tomrummet med islam, som enligt dem står för värderingar som väst inte längre har, påpekar han. 

– De lever i en värld som lämnat kristendomen och många känner sig vilsna, säger Tomas Samuel och hänvisar till teologen och författaren GK Chesterton som sagt att när människor lämnar tron på Jesus blir de villiga att tro på ingenting, eller vad som helst. 

De lever i en värld som lämnat kristendomen och många känner sig vilsna.

Tomas Samuel, apologet

– När islam proklamerar moral och rättvisa och en exklusiv syn på rätt och fel attraherar det många unga i väst som vill stå för någonting och som vill ha en identitet. Unga vill stå för något nytt, deras föräldrar var kristna och kristendomen ses som det gamla, och islam som den nya trenden. 

En annan förklaring till dragningen till islam hos vissa unga är en teologi som kan uppfattas som enkel. Det handlar om tydliga rätt och fel. Tomas Samuel, som är specialiserad på muslimsk teologi, exemplifierar med att kristna tror på den treenige guden, medan islam ser sin gud som en enda. 

– Men det som spelar roll är vad som sant eller falskt, inte om det är lätt utan vad som är rätt. 

Tomas Samuel tycker att kyrkorna bör se det som nu sker bland unga som en signal att agera och ta sitt uppdrag på allvar. 

– Vi behöver etablera sann kristendom och sprida den, vi måste stå för någonting. Det har varit ett fatalt misstag i Europa och Skandinavien att tro att det är ett uttryck för kärlek att ge upp vad vi tror på för att vinna gillanden. Vi ska visa kärlek, men också stå för sanning. Jag överger inte min tro för dig, men jag älskar dig. 

Han menar också att kristenheten behöver mer av apologetik och etablera försvar av kristen tro bland unga i kyrkorna. 

– Och vi behöver förstå och avslöja vad islam är. 

– Det är dags för kyrkor att sluta försöka framstå som att man är för allt, vi har försökt det länge nu, det fungerar inte. Låt oss i stället försöka stå för sanningen i kärlek.

Powered by Labrador CMS