Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Norrköping var en av platserna som drabbades av upplopp i påskas. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Underrättelser före koranupploppen var otillräckliga

Många poliser skadades och hamnade i livsfarliga situationer vid koranupploppen. En extern utredare kom nyligen med 35 förslag för att myndigheten bättre ska klara framtida upplopp.

Och han konstaterar att otillräckliga lokala underrättelser var en bidragande faktor till att våldet kunde urarta.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 dec 2022

Upploppen under påskhelgen har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. I flera städer utbröt kraftiga kravaller när människor var upprörda över att den högerextreme politikern Rasmus Paludans genomförde, eller hade planerat att genomföra, koranbränningar. Många poliser skadades, utrustning förstördes och rent livsfarliga situationer uppstod.

Efteråt har myndigheten kritiserats för att den inte var tillräckligt förberedd för det som hände och att för få poliser var på plats – trots underrättelser på förhand om risken för våld i samband med sammankomsterna.

Gunnar Karlson, tidigare chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), fick därför i uppdrag av polisen att undersöka vad som hände före, under och efter upploppen. Han skulle även komma med utvecklingsförslag.

Nyligen presenterades utvärderingen vid en pressträff. Karlsson hävdade då att det är mycket man inte vet kring personerna som stod bakom upploppen.

– Men det vi kan säga är att det var framför allt unga män. Unga män som bodde i eller i närheten av platserna där upploppen skedde.

Få har koppling till grov organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism, och det finns inga indikationer på att det varit organiserat, enligt utvärderingen.

Exakt vad som ledde fram till att våldet kunde urarta som det gjorde går inte att säga, enligt Gunnar Karlson. Det handlar om flera olika bakomliggande faktorer.

Den generella underrättelseinformationen som fanns på förhand anser han dock har hanterats på ”ett mycket rimligt vis”.

– Det var just en generell hotbildsbedömning, och den var lika sann på förmiddagen på skärtorsdagen i Råslätt i Jönköping där ingenting hände som den var några timmar senare i Linköping och Norrköping där det blev våldsamma upplopp, säger Gunnar Karlson och fortsätter:

– Det som snarare varit problemet, tycker jag, är att det funnits väldigt lite av lokal information och lokalt underrättelsematerial – det vill säga det som används för att komma fram till om de hypotetiska riskerna faktiskt kommer att materialisera sig på just den här platsen, just i dag, eller ej.

Med bättre kunskap om den lokala hotbilden hade man kunnat tilldela mer resurser för att hantera upploppen, enligt Karlson.

Utredningen landar i 35 förslag som bland annat rör hur man i framtiden kan ha bättre och mer konkreta underrättelseunderlag inför varje situation.

Förbättringsförslag

Utredningen lämnar flest förslag inom området utveckling av särskild polistaktik (SPT).

Bland annat föreslås att SPT kompletteras med metoder för uppträdande på platser där fordon inte kan användas samt att kompetensen hos förare säkerställs.

Det föreslås även att en ny sköld tillförs SPT-utrustningen för situationsanpassad användning samt att vattenkanoner införs. Ett alternativ till vattenkanoner kan vara så kallade akustiska våldshjälpmedel.

Det föreslås också att polisen utarbetar taktik för när man överraskas av upplopp och inte är förberedd.

Optimism om historiskt avtal mellan Israel och Saudiarabien

Mellanöstern. Både Saudiarabien och Israel uttrycker optimism inför ett historiskt avtal som skulle kunna... lördag 23/9 13:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10