En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Smålandsbasens upplägg är två månaders studier i Holsbybrunn, två månaders lärjungaträning i Thailand och två månaders missionsinsats i något annat land. Foto: UMU

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska man kunna göra en så kallad DTS med två månaders studier på plats, två månaders lärjungaträning i Thailand och sedan två månaders missionsinsats i något annat land.

Nyheter · Publicerad 14:00, 6 aug 2020

Historiskt har en mängd missionärer utgått från Småland, och nu vill man se det hända igen.

Makarna Ruth och Jacob har i flera år jobbat med UMU och är sedan förra året stationerade i Holsbybrunn. De har rest runt och besökt ungdomsgrupper bland regionens kyrkor för att inspirera till mission, och nu i september är de redo för att ta emot upp till 15 elever.

Ruth och Jacob har tidigare gjort insatser i Nepal och har kontakter där.

– Vi måste vara försiktiga och delvis vara anonyma för att inte missionärerna vi samarbetar med ska råka illa ut. Det är inte helt okej att missionera på alla ställen, berättar Ruth, som en förklaring till varför inga efternamn eller porträtt finns att tillgå från Smålandskontoret.

I Sverige finns UMU på sju platser och den nyaste basen är i Småland. Lärjungaskolan kallas DTS, vilket står för Discipleship training school. Smålandsbasens upplägg är två månaders studier i Holsbybrunn, två månaders lärjungaträning i Thailand och två månaders missionsinsats i något annat land.

– Nu hoppas vi att restriktionerna ska lätta så att vi kan genomföra resan. Men skulle det inte bli så gör vi insatsen genom evangelisation i Sverige i stället, säger Ruth.

– Vårt mål är att inspirera och mobilisera för mission i världen, och särskild bland de onådda, sen får vi se var det kan bli.

Modellen för DTS är att jämsides med undervisningen leva i gemenskap där man bor och äter tillsammans, samtidigt som man blir ordentligt grundad i Bibeln för att på så sätt bli bra utrustad för missionsuppdrag.

– Målet är också att ungdomar lär om sig själva och om vad Gud har för just dem. Alla kanske inte blir missionärer, säger Ruth.

DTS riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiet, och just nu har fyra personer anmält intresse för Holsbybrunn.

Ruth kommer själv från Nederländerna, har gjort sin DTS i Schweiz och reste sedan till Nepal där hon träffade smålänningen Jacob. Tillsammans har de gjort flera missionsinsatser under åren och vill nu hjälpa andra att hitta sina uppdrag.

UMU finns i fler än 180 länder under det engelska namnet YWAM (Youth with a mission). I Sverige har de funnits sedan 1979, i Restenäs på västkusten, och numera även i Stockholm, Dalarna, Linköping, Borås, Vilhelmina och Småland.

Vårt mål är att inspirera och mobilisera för mission i världen, och särskild bland de onådda.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier