Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Smålandsbasens upplägg är två månaders studier i Holsbybrunn, två månaders lärjungaträning i Thailand och två månaders missionsinsats i något annat land. Foto: UMU

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska man kunna göra en så kallad DTS med två månaders studier på plats, två månaders lärjungaträning i Thailand och sedan två månaders missionsinsats i något annat land.

Nyheter · Publicerad 14:00, 6 aug 2020

Historiskt har en mängd missionärer utgått från Småland, och nu vill man se det hända igen.

Makarna Ruth och Jacob har i flera år jobbat med UMU och är sedan förra året stationerade i Holsbybrunn. De har rest runt och besökt ungdomsgrupper bland regionens kyrkor för att inspirera till mission, och nu i september är de redo för att ta emot upp till 15 elever.

Ruth och Jacob har tidigare gjort insatser i Nepal och har kontakter där.

– Vi måste vara försiktiga och delvis vara anonyma för att inte missionärerna vi samarbetar med ska råka illa ut. Det är inte helt okej att missionera på alla ställen, berättar Ruth, som en förklaring till varför inga efternamn eller porträtt finns att tillgå från Smålandskontoret.

I Sverige finns UMU på sju platser och den nyaste basen är i Småland. Lärjungaskolan kallas DTS, vilket står för Discipleship training school. Smålandsbasens upplägg är två månaders studier i Holsbybrunn, två månaders lärjungaträning i Thailand och två månaders missionsinsats i något annat land.

– Nu hoppas vi att restriktionerna ska lätta så att vi kan genomföra resan. Men skulle det inte bli så gör vi insatsen genom evangelisation i Sverige i stället, säger Ruth.

– Vårt mål är att inspirera och mobilisera för mission i världen, och särskild bland de onådda, sen får vi se var det kan bli.

Modellen för DTS är att jämsides med undervisningen leva i gemenskap där man bor och äter tillsammans, samtidigt som man blir ordentligt grundad i Bibeln för att på så sätt bli bra utrustad för missionsuppdrag.

– Målet är också att ungdomar lär om sig själva och om vad Gud har för just dem. Alla kanske inte blir missionärer, säger Ruth.

DTS riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiet, och just nu har fyra personer anmält intresse för Holsbybrunn.

Ruth kommer själv från Nederländerna, har gjort sin DTS i Schweiz och reste sedan till Nepal där hon träffade smålänningen Jacob. Tillsammans har de gjort flera missionsinsatser under åren och vill nu hjälpa andra att hitta sina uppdrag.

UMU finns i fler än 180 länder under det engelska namnet YWAM (Youth with a mission). I Sverige har de funnits sedan 1979, i Restenäs på västkusten, och numera även i Stockholm, Dalarna, Linköping, Borås, Vilhelmina och Småland.

Vårt mål är att inspirera och mobilisera för mission i världen, och särskild bland de onådda.

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan...

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...