Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Jens Stoltenberg, Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) stod sida vid sida när det var dags för fotografering på Folk och försvar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson: Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att Sverige gjort allt för att få sin Natoansökan godkänd – och att bollen nu ligger hos Turkiet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är övertygad om att Turkiet kommer att ratificera Sverige men kan inte säga när.

Nyheter · Publicerad 15:04, 9 jan 2023

Just nu pågår Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Statsminister Ulf Kristersson inledde konferensen med ett möte med Jens Stoltenberg och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson där de gick igenom Sveriges väg mot Natomedlemskap.

Både Kristersson och Stoltenberg framhöll att de är övertygade om att Turkiet kommer att ratificera Sveriges Natoansökan.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal, ett memorandum, med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Kristersson uppgav att Sverige ”på alla punkter gjort det vi ska göra”, och att arbetet med att till exempel skärpa terroristlagstiftningen pågår. Han sade samtidigt att Turkiet ställt krav som Sverige inte kan gå med på.

– Turkiet har bekräftat att vi har gjort det vi sade att vi skulle göra. Men de säger också att de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, sade han vid en frågestund efter sitt tal.

Kristerssons uttalande plockades snabbt upp av den regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.

Turkiet har tidigare bland annat ställt krav på utlämningar av vad landet anser är ”terrorister” som befinner sig på svensk mark. Regeringen har påpekat att utlämningar är något som myndigheter och domstolar beslutar om och att dessa har att förhålla sig till svensk och europeisk lag.

Kristersson säger att utlämningskrav på namngivna individer inte är något som omfattas av överenskommelsen.

Måste Turkiet backa från de kraven?

– Vi arbetar enligt memorandumet och där finns det inget sådant. Där står det precis vad Sverige ska leva upp till. Vi menar att Sverige har gjort det eller håller på att genomföra det. Turkiet bekräftade på det senaste mötet att de också ser det.

Jens Stoltenberg anser att tiden är kommen för Turkiet att ratificera.

– Jag är trygg med att Turkiet kommer att ratificera medlemskapen för Sverige och Finland, och jag anser att det bör ske så fort som möjligt. Men jag vill inte spekulera i exakt när Turkiet gör det.

Stoltenberg tillägger att det fortfarande är en mycket snabb medlemsprocess och att det normalt tar mycket mer tid. Han säger också att Sverige och Finland deltar i nästan alla Natomöten.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppger att Sveriges och Finlands gemensamma ansökningsprocess fortsätter enligt plan.

– Finland har inte så bråttom att gå med i Nato så att man inte kan vänta in att Sverige får klartecken, säger han till reportrar på plats i Sälen, skriver Aftonbladet.

Finland har inte så bråttom att gå med i Nato så att man inte kan vänta in att Sverige får klartecken.

Regeringen ger uppdrag om ny svensk folkräkning

Samhälle. För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. – Vi har tappat... fredag 31/3 18:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00