Nyheter

Ulf Kristersson öppnar för familjeplanering

Statsminister Ulf Kristersson (M) i Almedalen. Foto: Adam Ihse/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Almedalen. Foto: Adam Ihse/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Vi bekämpade en gång Fattigsverige med en unik blandning av rationell syn på kunskap, närgångna sociala reformer, familjeplanering och skötsamhetsideal. Jag tror att vi måste göra samma resa en gång till. Det sade Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt tal vid den pågående Almedalsveckan i Visby.

Publicerad Uppdaterad

Kristersson var i år först ut på Almedalens scen. Han har stått där flera gånger förut, men detta var första gången som statsminister.

Politikerveckan i Visby sätter punkt för det här riksdagsåret. Det har varit åtta rätt tunga månader för regeringen i opinionsmätningarna, men Kristersson målade upp bilden av en handlingskraftig regering i sitt tal.

Han radade upp de straffskärpningar regeringen vill införa på danskt manér, men som tar lång tid att få på plats. Men en stor del av talet handlade också om det brottsförebyggande arbetet.

– I det Sverige som jag vill bygga, ska fler barn göra klassresan till KTH och färre barn göra kåkresan till Kumla. Men då måste man börja tidigare, sade Ulf Kristersson. Polisens insatser är helt avgörande, men de räcker inte. Sverige behöver en armé av engagerade vuxna som sätter gränser i vardagen mot anti-socialt beteende, tidigt.

Arbetet måste börja redan på MVC och BVC, enligt Kristersson. Det gäller att fånga upp föräldrarna, ställa krav och trycka på språkkunskaper.

– Alla kommer inte uppskatta den här breda offensiven. En del kommer ogilla att samhället bokstavligt talat knackar på dörren. Några kommer att klaga på särbehandling. Men vi måste tänka nytt. Vi måste lägga ängsligheten åt sidan och gripa in tidigare och tydligare. Det vi hittills gjort funkar helt enkelt inte, sa han.

En sak han vill åtgärda är reglerna kring flerbarnstillägget, som enligt Moderatledaren uppmuntrar till att skaffa många barn.

– I stället borde vi ju uppmuntra kvinnor i utanförskap att ta sig in på arbetsmarknaden. Det vore en genuin feministisk inrikespolitik! I dag satsar Sverige framgångsrikt på familjeplanering – i andra länder. Men vill inte prata om samma kvinnofälla i Sverige, sade Kristersson.

Men Kristersson inledde sitt tal med en tyst minut för Ing-Marie Wieselgren, som mördades under förra årets politikervecka i Visby.

– Jag tror att Ing-Marie hade önskat att vi för den hoppfullheten vidare. Att vi fortsätter samtala, diskutera och lära nytt. Och att vi fortsätter skydda det ömtåliga öppna samhället.

Powered by Labrador CMS