Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Ukrainare fastade och bad i skuggan av militära hotet

Det hotfulla läget i konflikten mellan Ukraina och Ryssland har fått Ukrainas evangeliska kristna att fasta och be i massiv skala de senaste veckorna.

– Folk är oroliga till max, beskriver pingstvännen och Ukraina-kännaren Rauli Lehtonen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 jan 2022

Genom sitt mångåriga missionsarbete för Finska Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, och för Pingst Internationellt, har Upplands Väsby-bon Rauli Lehtonen beökt Ukraina otaliga gånger.  

I egenskap av sekreterare för Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté har han just nu dessutom kontakt med Ukraina mer eller mindre dagligen, med tanke på det instabila säkerhetsläget.  

Det är en både stark och utbredd oro som Lehtonen märker av bland landets pingstvänner, i och med det spända läget gentemot Ryssland och de omkring 100 000 ryska soldater som uppskattas befinna sig i närheten av Ukrainas gräns.   

– De blir naturligtvis oerhört skrämda. Framför allt minns man 2014, när Ryssland i princip ockuperade Donetsk och Luhansks län. 14 000 har dött i kriget redan och varje dag är det folk som dör vid fronten, så folk förstår ju att det inte är ett spel för gallerierna, säger Lehtonen.  

Den 19–24 december höll Ukrainas pingstunion och den oregistrerade pingströrelsen, med cirka 200 000 medlemmar, en faste- och bönekampanj med anledning av situationen.

– De har haft bönekampanjer då och då men aldrig så massiva som den här. Min uppfattning är att säkert 100 000 har deltagit i den här kampanjen, säger Lehtonen.  

Han berättar att man har haft fyra huvudsakliga böneämnen, som man också vädjar till församlingar i Norden att be för.

För det första handlar det om att Gud ska gripa in så att något sker i andevärlden som banar väg för en lösning på konflikten. För det andra ber man för både Rysslands och Ukrainas ledare, att Gud ska tala till dem och att de ska ta rätt beslut. För det tredje ber man för soldaterna vid fronten, och för det fjärde ber man om bot och bättring för sig själva.  

Kring nyår höll även Baptist­unionen, som är Ukrainas näst största protestantiska samfund efter pingströrelsen, en motsvarande flera dagar lång bönekampanj.  

Lehtonen beskriver hur ukrainska tidningar i princip inte har någonting positivt att skriva om situationen, vilket han menar kan vara ett tecken på att förhandlingarna mellan parterna gått i stå.  

De samtal som den amerikanske presidenten Joe Biden nyligen har haft med den ryske presidenten Vladimir Putin och utrikesministern Sergej Lavrov, tycker han också talar sitt tydliga språk.   

– Det bevisar att det är ett väldigt kritiskt läge just nu, annars skulle de inte offra sin julledighet. Vi står på gränsen till ett krig, som kan få följdverkningar för hela världen, säger Rauli Lehtonen.  

De har haft bönekampanjer då och då men aldrig så massiva som den här. Min uppfattning är att säkert 100 000 har deltagit i den här kampanjen.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier