Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Ukrainare fastade och bad i skuggan av militära hotet

Det hotfulla läget i konflikten mellan Ukraina och Ryssland har fått Ukrainas evangeliska kristna att fasta och be i massiv skala de senaste veckorna.

– Folk är oroliga till max, beskriver pingstvännen och Ukraina-kännaren Rauli Lehtonen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 jan 2022

Genom sitt mångåriga missionsarbete för Finska Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, och för Pingst Internationellt, har Upplands Väsby-bon Rauli Lehtonen beökt Ukraina otaliga gånger.  

I egenskap av sekreterare för Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté har han just nu dessutom kontakt med Ukraina mer eller mindre dagligen, med tanke på det instabila säkerhetsläget.  

Det är en både stark och utbredd oro som Lehtonen märker av bland landets pingstvänner, i och med det spända läget gentemot Ryssland och de omkring 100 000 ryska soldater som uppskattas befinna sig i närheten av Ukrainas gräns.   

– De blir naturligtvis oerhört skrämda. Framför allt minns man 2014, när Ryssland i princip ockuperade Donetsk och Luhansks län. 14 000 har dött i kriget redan och varje dag är det folk som dör vid fronten, så folk förstår ju att det inte är ett spel för gallerierna, säger Lehtonen.  

Den 19–24 december höll Ukrainas pingstunion och den oregistrerade pingströrelsen, med cirka 200 000 medlemmar, en faste- och bönekampanj med anledning av situationen.

– De har haft bönekampanjer då och då men aldrig så massiva som den här. Min uppfattning är att säkert 100 000 har deltagit i den här kampanjen, säger Lehtonen.  

Han berättar att man har haft fyra huvudsakliga böneämnen, som man också vädjar till församlingar i Norden att be för.

För det första handlar det om att Gud ska gripa in så att något sker i andevärlden som banar väg för en lösning på konflikten. För det andra ber man för både Rysslands och Ukrainas ledare, att Gud ska tala till dem och att de ska ta rätt beslut. För det tredje ber man för soldaterna vid fronten, och för det fjärde ber man om bot och bättring för sig själva.  

Kring nyår höll även Baptist­unionen, som är Ukrainas näst största protestantiska samfund efter pingströrelsen, en motsvarande flera dagar lång bönekampanj.  

Lehtonen beskriver hur ukrainska tidningar i princip inte har någonting positivt att skriva om situationen, vilket han menar kan vara ett tecken på att förhandlingarna mellan parterna gått i stå.  

De samtal som den amerikanske presidenten Joe Biden nyligen har haft med den ryske presidenten Vladimir Putin och utrikesministern Sergej Lavrov, tycker han också talar sitt tydliga språk.   

– Det bevisar att det är ett väldigt kritiskt läge just nu, annars skulle de inte offra sin julledighet. Vi står på gränsen till ett krig, som kan få följdverkningar för hela världen, säger Rauli Lehtonen.  

De har haft bönekampanjer då och då men aldrig så massiva som den här. Min uppfattning är att säkert 100 000 har deltagit i den här kampanjen.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier