Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Tystnad i SVT väckte debatt om censur

När SVT skulle sända direkt från den norska polisens presskonferens i fredags meddelade programledaren att man vid behov skulle sänka ljudet för tv-tittarna. När inslaget visades var ljudet helt borta. Saken har gett upphov till en diskussion om censur, men SVT tillbakavisar anklagelserna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 18 okt 2021

På fredagen direktsände SVT Nyheter ett program om pilbågsdådet i norska Kongsberg, där en 37-årig man dödade fem personer med pilbåge.

När man några minuter in i sändningen ska lämna över till den norska polisens presskonferens säger programledaren Olivia Elander:

”Vi är återhållsamma med uppgifter om den här misstänkte mannen. Vi kommer därför vid behov att behöva sänka ljudet vid vissa tillfällen.”

Därefter visas presskonferensen i bild, men helt utan ljud och Elander säger att SVT har tekniska problem med ljudet, från Norges sida.

När inslaget väl visas med ljud utelämnas dock sista delen av polisens redogörelse. I NRK:s fullständiga sändning talar polisen i denna del bland annat om terrorparagrafen. Han säger att åtalet inte gäller terror så här långt, att frågan värderas fortlöpande och att de vidare efterforskningarna kommer att visa om denna paragraf kommer till användning.

Tidigare i SVT:s sändning har dock reportern Karin Moberg berättat om 37-åringens konvertering till islam och att det sedan tidigare finns misstankar om någon form av radikalisering. Mannen ska bland annat ha publicerat en film på Youtube 2017, där han säger sig vara muslimsk budbärare.

SVT:s hantering av polisens pressträff har gett upphov till en diskussion om censur. Journalisten, författaren och satirikern Jens Ganman hävdar i ett inlägg på Facebook att han ”fått bra information direkt inifrån” tv-huset:

”Det som hände var i korthet att programledaren Olivia Elander läste upp interna instruktioner av misstag.”

Anledningen till detta skulle enligt Ganman vara ”debaclet med Göran Lambertzs direktsända presskonferens” där SVT fick kritik för att man indirekt röjde kvinnan som anklagade Lambertz för våldtäkt.

Journalisten Emanuel Karlsten nämner också presskonferensen med den tidigare justitiekanslern Lambertz, även om han till skillnad från Ganman menar att detta inte är ett tecken på censur. SVT var inte beredda på att Lambertz skulle nämna namnet på målsägaren, skriver han i ett inlägg på sin egen plattform och förklarar att SVT därmed blev ansvarig utgivare för budskap som står i direkt strid med pressetiken. Karlsten menar att orsaken till att SVT skulle sänka ljudet på den norska presskonferensen var att man inte ville riskera att göra ett pressetiskt misstag igen.

SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg hänvisar också till ”pressetiska avvägningar” när Världen idag tar kontakt.

– Vi har så här långt avstått från att publicera den misstänkte gärningsmannens namn och vi hade i det läget inte heller fattat beslut om att publicera de mördade personernas namn. Därför var instruktionen att gå tillbaka till studion om det skulle komma till namnpubliceringar under sändningen. Tyvärr hade vi under sändningen flera tekniska problem relaterade till ljudöverföringen från Norge, svarar hon i ett mejl till Världen idag.

Om orsaken till den utelämnade delen av presskonferensen också är tekniska problem är dock oklart. Charlotta Friborg svarar inte heller på om det som programledaren Olivia Elander läser upp är SVT:s interna instruktion.

Tyvärr hade vi under sändningen flera tekniska problem relaterade till ljudöverföringen från Norge.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier