Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Tyska lärare vågar inte visa Schindler’s list

Även i Tyskland skulle det vara svårt för en lärare att visa Muhammedkarikatyrerna för elever, i synnerhet i skolor med en hög andel invandrarbarn.

Det säger en företrädare för det tyska lärarförbundet, några dagar efter det att en ung man skurit huvudet av en fransk lärare som visat karikatyrerna för sina elever.

Nyheter · Publicerad 07:00, 26 okt 2020

”Lärare på många skolor vågar inte längre visa en film som Schindler's list”, säger Heinz-Peter Meidinger, som leder Lärarförbundet, till Passauer Neuen Presse.

– De utsätts för press från föräldrarna, men också från elever. Då uppstår en självcensur.

Steven Spielberg-filmen Schindler's list handlar om Oskar Schindler, en tysk affärsman som räddade omkring 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i sina fabriker. Den utkom 1993.

Det förekommer också, säger Heinz-Peter Meidinger, att lärare uppmanas att inte ta upp ämnen som Mellanösternskonflikten eller Israel i undervisningen.

– Det förekommer allt fler försök att påverka och hindra lärare i deras uppgift att förmedla värderingar och demokrati. Vi är oroliga för att det också i Tyskland ska uppstå ett rädslans klimat.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...