Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Tyska lärare vågar inte visa Schindler’s list

Även i Tyskland skulle det vara svårt för en lärare att visa Muhammedkarikatyrerna för elever, i synnerhet i skolor med en hög andel invandrarbarn.

Det säger en företrädare för det tyska lärarförbundet, några dagar efter det att en ung man skurit huvudet av en fransk lärare som visat karikatyrerna för sina elever.

Nyheter · Publicerad 07:00, 26 okt 2020

”Lärare på många skolor vågar inte längre visa en film som Schindler's list”, säger Heinz-Peter Meidinger, som leder Lärarförbundet, till Passauer Neuen Presse.

– De utsätts för press från föräldrarna, men också från elever. Då uppstår en självcensur.

Steven Spielberg-filmen Schindler's list handlar om Oskar Schindler, en tysk affärsman som räddade omkring 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i sina fabriker. Den utkom 1993.

Det förekommer också, säger Heinz-Peter Meidinger, att lärare uppmanas att inte ta upp ämnen som Mellanösternskonflikten eller Israel i undervisningen.

– Det förekommer allt fler försök att påverka och hindra lärare i deras uppgift att förmedla värderingar och demokrati. Vi är oroliga för att det också i Tyskland ska uppstå ett rädslans klimat.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier