Nyheter

Två svenskar skjutna till döds i terrorattack i Bryssel

Polis på plats i det område där skjutningen i Bryssel ägde rum på måndagskvällen. Foto: Nicolas Landemard/AP/TT
Polis på plats i det område där skjutningen i Bryssel ägde rum på måndagskvällen. Foto: Nicolas Landemard/AP/TT
Kartan visar var attentatet i Bryssel skedde under måndagen samt var den misstänkte gärningsmannen greps under tisdagsmorgonen. Foto: Anders Humlebo/TT
Kartan visar var attentatet i Bryssel skedde under måndagen samt var den misstänkte gärningsmannen greps under tisdagsmorgonen. Foto: Anders Humlebo/TT

Två svenskar dog och en skadades i ett terrordåd i Bryssel på måndagskvällen. Den misstänkta gärningsmannen, som svurit trohet till IS, ska specifikt ha riktat in sig på svenska fotbollssupportrar, säger landets premiärminister Alexander De Croo. Han har nu skjutits till döds av belgisk polis.

Publicerad Uppdaterad

Vi kommer aldrig att vika oss för terrorismen.

Alexander De Croo

Två svenskar dödades och ytterligare minst en person skadades när en man på måndagskvällen öppnade eld med automatvapen i närheten av Sainctelette-torget i centrala Bryssel.

Skytten försvann från platsen och jakten på terroristen pågick hela natten. Vid ett polisingripande på tisdagsmorgonen sköts den utpekade mannen av polis och avled senare av sina skador, bekräftar belgiska inrikesministern Annelies Verlinden, enligt AP.

Även om den utpekade gärningsmannen har skjutits söker belgisk polis fortfarande efter fler eventuellt inblandade.

Talespersonen Eric Van Duyse säger till nyhetsbyrån AFP att polisen öppnade eld mot mannen i samband med gripandet i stadsdelen Schaerbeek.

Annelies Verlinden uppger för tv-kanalen VRT att det automatvapen som använts vid dådet har hittats hos den person som ”neutraliserats”.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo bekräftade vid en presskonferens tidigt på tisdagsmorgonen att två svenskar har dödats och beskriver dådet som ett tecken på ”terrorismens vansinne”.

– Vi kommer aldrig att vika oss för terrorismen.

Svenska utrikesdepartementet har ännu inte bekräftat att det rör sig om svenska medborgare.

”Regeringskansliet och polisen arbetar just nu hårt för att få mer information om vad som hänt”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Enligt Alexander De Croo riktade gärningsmannen specifikt in sig på svenska fotbollssupportrar. Många svenskar hade rest till Bryssel för att titta på en EM-kvalmatch mellan Belgien och Sverige.

– Tre personer var på väg till vad som skulle bli en underbar fotbollsfest. Två förlorade livet i en brutal terrorattack, säger han.

Den skadade personen är också svensk och befinner sig på sjukhus, enligt åklagaren Frédéric Van Leeuw. Enligt honom är mannen allvarligt, men inte livshotande, skadad.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt flera medier en 45-årig man från Tunisien. Han befann sig i Belgien utan tillstånd, efter att ha fått avslag på en asylansökan 2020.

Han har tidigare anklagats för brott i hemlandet, har Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne uppgett. Men inte terrorbrott.

På sociala medier har en video spridits på en man i orange reflexjacka på moped som tar upp ett vapen och öppnar eld. Ytterligare en video där samma man själv pratar har spridits. Där erkänner han att han dödat tre svenskar och säger att ”vi dör för vår religion” och att han ”hämnas för muslimer”. Dessutom säger han sig vara lojal med IS.

Enligt medieuppgifter skrek mannan ”Allahu akbar” i samband med dådet.

Powered by Labrador CMS