Media

TV4 spred antisemitisk bild: ”Kan bara be om ursäkt”

TV4 ber om ursäkt för att ett antisemitiskt budskap sändes okommenterat i en nyhetssändning på lördagskvällen.

När TV4 i sina 19-nyheter på lördagskvällen rapporterade från den propalestinska demonstrationen i centrala Stockholm zoomades det in på ett plakat med uppenbart antisemitiskt budskap. Inslaget klipptes sedan om och TV4 säger till Världen idag att det handlade om en miss och att man ber om ursäkt.

Publicerad Uppdaterad

Närbilden som syns tydligt i inslaget var på ett plakat med budskapet ”Håll världen ren” och en bild på en man som kastar en davidsstjärna i en soptunna. 

På sociala medier var det flera personer som reagerade på att bilden sändes ut okommenterat, även om andra ansåg att det är bra att medier visar upp vilka budskap som spreds i detta sammanhang. 

”Det var en ren miss från vår sida, vi såg inte att bilden gick ut”, skriver Aina Jutterström, redaktionschef på TV4 Nyheterna, i ett mejl till Världen idag när vi ställer frågor om saken.

”Eftersom den sändes okommenterat och vi inte kan stå för sättet den sändes på valde vi att byta ut den bilden, när tittare uppmärksammade oss på den.” 

Den som tittar på sändningen i efterhand kan alltså inte längre se bilden.

Jutterström menar att man är noga med att sätta antisemitiska eller andra hatiska budskap eller symboler i ett sammanhang då de visas, så att de inte bara skymtar förbi. 

”Därför tog vi bort bilden. Vi kan bara be om ursäkt till dem som tagit anstöt, vi tycker att det är en uppenbart antisemitisk bild med ett djupt obehagligt budskap.”

Powered by Labrador CMS