Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Tusentals skolbarn får bok om häxkonst

Boken Gastar i Göteborg har nyligen delats ut till alla tredjeklassare i Göteborg, som en present från stadens Kulturnämnd och Statens Kulturråd. Boken handlar bland annat om häxkonster och svart magi, men Stadsbiblioteket ser ingen risk med att detta kan skapa rädsla hos vissa barn.

Nyheter · Publicerad 10:30, 24 nov 2020

För nittonde året i rad finansierar Göteborgs Stads Kulturnämnd och Statens Kulturråd en bokgåva till alla som  går i årskurs 3. 6 200 barn har nu fått årets bok, Gastar i Göteborg av författaren Martin Olczak och illustratören Anna Sandler, skriver Biblioteken i Göteborg, som delat ut boken i skolorna.

Boken handlar om den trollkunnige pojken Jack, som har fått en lillasyster, men upptäcker att det är något mystiskt med hennes födelsemärke. Det ser precis ut som en sjua, men nästa morgon när han vaknar ser det i stället ut som en sexa.

”Kan det röra sig om svart magi? Det finns bara en sak att göra: hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem …”, skriver förlaget Rabén & Sjögren i sin beskrivning av boken, där det också talas om ”häxkonster och hiskeliga gastar”.

Bland författarens tidigare böcker om Jack finns titlar som Demoner i stadshuset, Spådomen om Jack, Jacks förbannelse och Dödskallar i domkyrkan. I den sistnämnda har Jacks lillasyster kidnappats av trollen och sökandet efter henne ”tvingar honom att utöva förbjuden, svart magi”, skriver förlaget.

Den allra första boken om Jack, Trolldom i Gamla Stan, delades ut som bokgåva till alla tredjeklassare i Göteborgs kommun år 2013.

Världen idag kontaktar Anna Hansson, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg, som varit med och valt ut årets bokgåva.

– Bokserierna om Jack är väldigt spännande. De baseras på folksagor och folktro som funnits i Sverige under lång tid, säger hon.

Ser ni ingen risk för att boken kan skapa rädsla hos barnen?

– Det finns det ju med alla böcker. Vad man tycker är skrämmande eller olustigt är olika från person till person, och olika böcker har olika teman.

Är det då inte extra viktigt att vara försiktig med innehåll som kan påverka negativt, när man delar ut en bok så här till barn generellt?

– Jo, vi har ju i samråd med pedagoger valt ut böcker som fungerar bra. Böckerna om Jack är välskrivna, har ett bra språk och en tydlig äventyrsberättelse som engagerar.

– Vi väljer inte böcker som vi tror att barn ska bli rädda för, vi väljer böcker vi tror att barn tycker är spännande. De här berättelserna bryts av med humorinslag, precis när det börjar bli lite för läskigt.

Anna Hansson tycker att man ska läsa hela boken för att få en rättvis bild av den. Den handlar mest om kärleken och glädjen över en ny liten syster, om den stora oro som väcks tillsammans med kärleken och om att vara modig i svåra situationer, säger hon.

När alla i klassen har läst boken, är det istället ett bra tillfälle för barnen att prata med någon vuxen om hur det känns att vara rädd för det man inte kan se eller kontrollera, menar hon.

Anna Hansson tror också att de allra flesta barn vet att berättelsens övernaturliga inslag är fantasysymboler som representerar andra saker.

– Det är ju därför vi har spökhotellet Gasten på Liseberg, för att det är roligt och spännande att bli lite skrämd. Så har sagor alltid sett ut, bröderna Grimm är ett exempel på den berättartraditionen.

Det är ju därför vi har spökhotellet Gasten på Liseberg, för att det är roligt och spännande att bli lite skrämd.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00