Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Carola med en t-shirt som visar stöd för kristna som drabbats av IS framfart i norra Irak och Syrien. Foto: Arash Asadi

Tusentals på stödgala för Iraks och Syriens kristna

Ett par tusen personer fyllde Folkets park i Norrköping i helgen när bland andra Carola intog scenen under en insamlingsgala för förföljda kristna i Irak och Syrien.

Nyheter · Publicerad 05:52, 1 sep 2014

Korvförsäljning, orientalisk musik, tal av politiker och ett par tusen besökare fyllde Folkets park i söndags. Initiativtagaren Magnus Oscarsson, distriktsordförande för KD Östergötland, fick idén till en stödgala när han deltog som talare vid en manifestation för förföljda kristna för några veckor sedan.
– Vi har samlingar och manifestationer. Men vad gör vi sedan? De kristna i Mellanöstern kan inte vänta i ett halvår, de behöver hjälp nu, säger han.
Förhoppningen är att galan och kommande dagars insamlingar ska dra in 500 000 kronor som ska gå till kristna som har flytt jihadistgruppen Islamiska statens (IS) härjningar i norra Irak och Syrien. Förutom biljetter såldes korv och lotter under dagen för att dra in pengar.
– De ortodoxa församlingarna i Norrköping har nätverk och kontakter i de drabbade regionerna. Det är en grupp som kommer att åka ner med pengarna för att hjälpa till handgripligen. De som har flytt hals över huvud har ingenting just nu, så det handlar framför allt om att förse dem med mat och vatten, säger Magnus Oscarsson.

Det var viktigt för Magnus Oscarsson att galan inte skulle bli ett partipolitiskt event. Förutom bland annat Östergötlands landshövding, hade Oscarsson därför bjudit in både Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för KD, och Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare i sitt parti. Stjernkvist berättar för Världen idag att det var självklart för honom att tacka ja när han fick frågan om att tala.
– Dels är det väldigt många i Norrköping som just nu av förklarliga skäl har sitt hjärta och sina tankar i Mellanöstern och funderar på det som händer där. Och dem vill man stödja. Dels är det som pågår så fullständigt obegripligt, omänskligt. Det är klart att om man på något sätt kan bidra till att fler får upp ögonen för vad som pågår, så vill man göra det, säger Lars Stjernkvist.

Lars Adaktusson berättade i sitt tal om en grupp kyrkoledare från norra Irak som nyligen besökt Europaparlamentet.
– De vittnade om tortyr, ödelagda samhällen och tusentals människor på flykt. De berättade också om etnisk rensning, om fördrivning och brutalitet som resultat av en militant islamism, som riskerar att leda till folkmord och utplåning av ursprungsbefolkningen, som har funnits i regionen sedan nästan 2 000 år tillbaka.
Adaktusson menade att det är hög tid för världssamfundet att agera mot IS. Han berättade om vad de irakiska kyrkoledarna hade svarat på frågan om hur IS kan stoppas.
– Svaret var: Hjälp oss till beskydd för minoriteterna med FN-kontrollerade fredade zoner och sätt tryck på den irakiska regeringen i Bagdad, så att en nationell samlingsregering kan bildas, där alla de stora befolkningsgrupperna ingår, sa Lars Adaktusson.

Dagens konferencier var tv-programledaren Doreen Månsson, som själv har kristna släktingar i norra Irak.
– När man bor här i Sverige är det så svårt att identifiera sig med vad som händer. Ens solidariska och humanitära hjärta blöder såklart över allt hemskt som händer i världen. Men det här är mina kusiner. Det blev så tydligt för mig att det kunde ha varit jag, säger hon till Världen idag.

Ett par timmar in i galan är det dags för det som många i publiken tycks ha sett mest fram emot.
När Carola Häggkvist går upp på scenen, river hon av några snabba sånger under det att hon springer runt på scenen på klassiskt Carola-manér.
Sedan växlar hon ner och sjunger några lugnare sånger.
– Jag har inte kommit hit hela vägen från Norge i morse bara för att uppträda, utan det här ligger verkligen starkt på mitt hjärta. Jag blev så glad när Magnus ringde mig om det här, säger hon.
– Jag vill sjunga en sång som har förändrat mitt hjärta, säger Carola och sjunger: ”se på Jesus, jag vill lyfta min blick och se honom så som han är”.
Flera låtar senare lämnar hon scenen. Men innan hon gör det hinner hon sjunga den låt med vilken hon tog plats i den svenska folksjälen för 31 år sedan: Främling.
– Så många som kom till Sverige kände att det var en sång till dem. Eftersom jag kommer från Botkyrka, kommer många där fram till mig och berättar att de lärde sig svenska språket till Främling. Och nu står jag här med er, mina syskon, säger Carola.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se
  
Fotnot: En längre intervju med Doreen Månsson publiceras i Världen idag på onsdag.

Så kan du hjälpa de drabbade.
• Norrköpings syrisk-ortodoxa kyrkor har startat Hjälpfonden, som håller en insamling under hela september. En grupp från församlingarna kommer att åka till Syrien senare i höst för att skaffa förnödenheter, främst mat och vatten, till kristna som flytt undan IS i Syrien och Irak.

• Målet är att samla in 500 000 kronor. Biljettintäkterna från söndagens gala drog in omkring 200 000 kronor.

• Vill du bidra? Sätt in valfritt belopp på Hjälpfondens konto via bankgiro 473-8142. Märk gåvan ”Mellanöstern”.

Magnus Oscarsson, initiativtagare. Foto: Arash Asadi

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier