Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Turkiets Erdogan utpekad som stor förföljare av kristna

Turkiets president Erdogan har utsetts till en av världens värsta förföljare och förtryckare av kristna.

Bakom utnämningen står den kristna människorättsorganisationen International Christian
Concern, som har personal i flera av de länder där kristna har det som svårast.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 jul 2022

Varje år utser organisationen ICC, International Christian Concern, en lista och rapport över de värsta förföljarna av kristna i tre kategorier: länder, grupperingar och individer. Listan bygger på analyser och intervjuer.

I varje kategori utses också den allra värsta förföljaren, vilket i år blev landet Afghanistan, grupperingen militanta islamister ur Fulanifolket i Nigeria, samt Irans högste ledare ayatollan Ali Khamenei.

När den fullständiga listan och rapporten för 2022 publicerades på onsdagskvällen svensk tid, visade det sig dock att även en kanske mindre väntad person hade kvalificerat sig som en av totalt fyra i individkategorin.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som i veckan skakat hand med Sveriges statsminister och utrikesminister i samband med en överenskommelse kopplad till Sveriges ansökan om NATO-medlemskap,  ingick nämligen i kategorin i fråga, tillsammans med nämnde Khamenei samt den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un och den nigerianske delstatsguvernören Nasir el-Rufai.

Totalt ägnas sju sidor i rapporten åt att förklara varför ICC kommit fram till att Erdogan är en av världens värsta förföljare av kristna.

Utöver att Erdogans styre uppges ”fortsätta kväva den kristna gemenskapen inom Turkiet” och tysta människor som försöker verka för religionsfrihet i landet, handlar det mycket om presidentens påverkan på kristna i andra länder.

Den direkta formen av förföljelse handlar enligt ICC för det första om Erdogans militära operationer i utlandet. Dels nämns de så kallade antiterrorism-operationerna i grannländerna, som i praktiken inneburit att kristna byar i norra Irak och Syrien attackerats med turkiska drönare.

Dels tar man upp Erdogans militära stöd till Azerbajdjans styrkor som gick in i provinsen Nagorno-Karabach, på armeniska kallad Artsakh, och där ICC hävdar att allvarliga attacker ägde rum på armenisk-kristna.

För det andra beskriver rapporten direkt förföljelse i form av förstörelse av kristna historiska platser, både i och utanför Turkiet, som ska ha skett antingen på order av Erdogans styre eller som de tillåtit.

ICC konstaterar att den turkiska regimen också indirekt bidrar till förföljelse av kristna genom att stötta privata entreprenörer av legosoldater och miliser som i sin tur förföljer kristna i regionen.

Därtill beskriver de hur president Erdogans nationalistiska islamistiska ideologi och retorik sprider hat mot kristna runtom i världen, något som de bland annat sätter i samband med attentat mot en armenisk kyrka och skola i den amerikanska storstaden San Francisco 2020.

Rapporten nämner också Erdogans till synes vänskapliga relation med Afghanistans talibanstyre.

”Vi ser Turkiet som en allierad och inte en fiende”, ska en son till talibanernas grundare ha sagt samma dag som man intog huvudstaden Kabul.

Organisationen International Christian Concern, ICC, är en skumenisk, icke-statlig organisation med i den amerikanska huvudstaden Washington D.C., samt spridda runtom i världen. De jobbar med att samla in information om förföljelsen av kristna, informera och påverka politiker, och att hjälpa förföljda kristna praktiskt.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00