Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Tunnel upptäckt under skola i Gaza

FN-organet UNRWA har upptäckt en tunnel som använts av palestinsk milis under en av sina egna skolor i Gaza. Skolan var en av två som skadades under de elva dagar långa stridigheterna mellan Israel och Hamas nyligen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 jun 2021

Tunneln under Zaitouns pojkskola upptäcktes den 31 maj. Då lät UNRWA undersöka den plats på skolans innergård där två israeliska missiler slagit ner den 13 repektive 15 maj. Vid båda tillfällen var skolan tom, så att ingen människa skadades.

Det som upptäcktes, skriver UNRWA i ett pressmeddelande, var ”vad som verkar vara en hålighet och en möjlig tunnel, vid platsen där missilerna slog ner”.

”Djupet av håligheten var uppskattningsvis 7,5 meter under skolans yta. UNRWA upptäckte den möjliga tunneln i samband med en utredning av den avfyrade missilen”, står det i uttalandet.

Enligt UNRWA hade tunneln ingen ingång på skolans område, utan föreföll att löpa under den.

FN-organisationen, som driver 274 skolor i Gaza, fördömde de palestinska araber som byggt tunneln.

”UNRWA fördömer å det kraftigaste att väpnade palestinska grupper möjligen använder sådana tunnlar under dess skolor. Det är oacceptabelt att elever och lärare ska utsättas för risker på detta vis”, skriver UNRWA.

Samtidigt invänder organisationen mot att israelisk militär angripit en byggnad med FN-flagga, som dessutom användes som skydd för civila.

UNRWA:s skolor i Gaza har tidigare använts för förvar och avfyrning av raketer mot Israel, i synnerhet under kriget 2014. Senast 2017 förklarade UNRWA att man hittat en Hamastunnel under en av sina skolor, skriver Times of Israel.

Enligt israelisk militär användes minst en skolas skolgård i Gaza (oklart vilken) som förvaringsplats för 14 underjordiska avfyrningsramper under de senaste stridigheterna.

Eftersom skolorna regelbundet gett skydd åt civila under stridigheter, försöker israelisk militär undvika dem som mål, uppger Times of Israel.

Uttalandet om tunneln under skolan kom bara några dagar efter det att UNRWA kallat tillbaka Matthias Schmale, chef för FN-organet:s verksamhet i Gaza. Matthias Schmale hade väckt palestinsk vrede och utsatts för hot efter ett uttalande i tv, där han höll med om att de israeliska beskjutningarna varit ”mycket precisa” och strävat efter att inte träffa civila mål.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier