Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Tunnel upptäckt under skola i Gaza

FN-organet UNRWA har upptäckt en tunnel som använts av palestinsk milis under en av sina egna skolor i Gaza. Skolan var en av två som skadades under de elva dagar långa stridigheterna mellan Israel och Hamas nyligen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 jun 2021

Tunneln under Zaitouns pojkskola upptäcktes den 31 maj. Då lät UNRWA undersöka den plats på skolans innergård där två israeliska missiler slagit ner den 13 repektive 15 maj. Vid båda tillfällen var skolan tom, så att ingen människa skadades.

Det som upptäcktes, skriver UNRWA i ett pressmeddelande, var ”vad som verkar vara en hålighet och en möjlig tunnel, vid platsen där missilerna slog ner”.

”Djupet av håligheten var uppskattningsvis 7,5 meter under skolans yta. UNRWA upptäckte den möjliga tunneln i samband med en utredning av den avfyrade missilen”, står det i uttalandet.

Enligt UNRWA hade tunneln ingen ingång på skolans område, utan föreföll att löpa under den.

FN-organisationen, som driver 274 skolor i Gaza, fördömde de palestinska araber som byggt tunneln.

”UNRWA fördömer å det kraftigaste att väpnade palestinska grupper möjligen använder sådana tunnlar under dess skolor. Det är oacceptabelt att elever och lärare ska utsättas för risker på detta vis”, skriver UNRWA.

Samtidigt invänder organisationen mot att israelisk militär angripit en byggnad med FN-flagga, som dessutom användes som skydd för civila.

UNRWA:s skolor i Gaza har tidigare använts för förvar och avfyrning av raketer mot Israel, i synnerhet under kriget 2014. Senast 2017 förklarade UNRWA att man hittat en Hamastunnel under en av sina skolor, skriver Times of Israel.

Enligt israelisk militär användes minst en skolas skolgård i Gaza (oklart vilken) som förvaringsplats för 14 underjordiska avfyrningsramper under de senaste stridigheterna.

Eftersom skolorna regelbundet gett skydd åt civila under stridigheter, försöker israelisk militär undvika dem som mål, uppger Times of Israel.

Uttalandet om tunneln under skolan kom bara några dagar efter det att UNRWA kallat tillbaka Matthias Schmale, chef för FN-organet:s verksamhet i Gaza. Matthias Schmale hade väckt palestinsk vrede och utsatts för hot efter ett uttalande i tv, där han höll med om att de israeliska beskjutningarna varit ”mycket precisa” och strävat efter att inte träffa civila mål.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier