Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Trump talade inför massor vid årlig marsch mot abort

Tiotusentals amerikaner deltog i den årliga pro-life-manifestationen March for Life i Washington DC på fredagen. ”Vi är här för att få ett slut på den människorätts-kris som är abort”, sa ledaren för den afrikanska proliferörelsen, Obianuju Ekeocha, som talade under dagen vid sidan av bland annat Donald Trump, vice president Mike Pence och den judiske debattören Ben Shapiro.

Nyheter · Publicerad 11:38, 22 jan 2019

Demonstranterna samlades först på the National Mall, innan de på fredagen tågade genom centrala Washing­ton, DC till USA:s högsta domstol. Donald Trump visade sitt stöd genom ett förinspelat tal, där han lovade att lägga in sitt veto mot varje lagförslag som försvagar skyddet av de ofödda.

Han betonade temat för årets marsch, att varje person är unik från dag ett.

– Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv, sade han bland annat enligt LifeNews.com.

Även Expressen skriver om händelsen och berättar att Trump gav flera exempel på förändringar som hans administration redan åstadkommit i abortfrågan. Bland annat har statliga bidrag till organisationer som utför aborter minskats, liksom bistånd till grupper som arbetar med abort internationellt.

Mike Pence talade om när majoriteten i USA:s högsta domstol ”vände ryggen åt” rätten till liv för fyrtiosex år sedan. Händelsen han syftade på var domslutet i fallet Roe mot Wade 1973, som innebar att flera delstater blev tvungna att ändra sin lagstiftning och i praktiken införa fri abort.

– Men i den stunden föddes en rörelse som kännetecknas av medkänsla och kärlek, sade vicepresidenten, som även citerade Bibeln:

– Ni ska veta att han som sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig”, han sade också: ”Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig” när du står upp för hans skapelse och för rätten till liv.

Den konservative, judiske debattören Ben Shapiro kommenterade påståendet från den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, att pro-life-aktivister inte är ”i linje med samhället”.

– Kanske har de rätt. Kanske är vi i dag, här inte i linje med resten av samhället. Och det skulle jag säga är bra. Det var inte heller abolitionisterna som ville avskaffa slaveriet, inte martyrerna i Rom eller judarna i Egypten. Rättfärdighet behöver inte vara populär, den behöver bara vara rättfärdig, sade Shapiro i sitt tal på the National Mall.

Senare under fredagen samlades också tusentals ungdomar på Capitol One Arena för det årliga ungdomsmötet Youth Rally and Mass for Life. En av talarna där var Obianuju Ekeocha, grundare av pro-life-rörelsen Culture of Life Africa.

Hon berättade att mer än 42 miljoner ”av våra bröder och systrar” över hela världen aborterades under 2018, men framhöll att medierna ignorerar det som Ekeocha kallade för ”blodbad” och ”folkmord”. Det är dags att det blir ett slut på detta, menade hon.

– Vi är prolife-generationen, sade Ekeocha.

Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv.

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00