Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Trump talade inför massor vid årlig marsch mot abort

Tiotusentals amerikaner deltog i den årliga pro-life-manifestationen March for Life i Washington DC på fredagen. ”Vi är här för att få ett slut på den människorätts-kris som är abort”, sa ledaren för den afrikanska proliferörelsen, Obianuju Ekeocha, som talade under dagen vid sidan av bland annat Donald Trump, vice president Mike Pence och den judiske debattören Ben Shapiro.

Nyheter · Publicerad 11:38, 22 jan 2019

Demonstranterna samlades först på the National Mall, innan de på fredagen tågade genom centrala Washing­ton, DC till USA:s högsta domstol. Donald Trump visade sitt stöd genom ett förinspelat tal, där han lovade att lägga in sitt veto mot varje lagförslag som försvagar skyddet av de ofödda.

Han betonade temat för årets marsch, att varje person är unik från dag ett.

– Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv, sade han bland annat enligt LifeNews.com.

Även Expressen skriver om händelsen och berättar att Trump gav flera exempel på förändringar som hans administration redan åstadkommit i abortfrågan. Bland annat har statliga bidrag till organisationer som utför aborter minskats, liksom bistånd till grupper som arbetar med abort internationellt.

Mike Pence talade om när majoriteten i USA:s högsta domstol ”vände ryggen åt” rätten till liv för fyrtiosex år sedan. Händelsen han syftade på var domslutet i fallet Roe mot Wade 1973, som innebar att flera delstater blev tvungna att ändra sin lagstiftning och i praktiken införa fri abort.

– Men i den stunden föddes en rörelse som kännetecknas av medkänsla och kärlek, sade vicepresidenten, som även citerade Bibeln:

– Ni ska veta att han som sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig”, han sade också: ”Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig” när du står upp för hans skapelse och för rätten till liv.

Den konservative, judiske debattören Ben Shapiro kommenterade påståendet från den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, att pro-life-aktivister inte är ”i linje med samhället”.

– Kanske har de rätt. Kanske är vi i dag, här inte i linje med resten av samhället. Och det skulle jag säga är bra. Det var inte heller abolitionisterna som ville avskaffa slaveriet, inte martyrerna i Rom eller judarna i Egypten. Rättfärdighet behöver inte vara populär, den behöver bara vara rättfärdig, sade Shapiro i sitt tal på the National Mall.

Senare under fredagen samlades också tusentals ungdomar på Capitol One Arena för det årliga ungdomsmötet Youth Rally and Mass for Life. En av talarna där var Obianuju Ekeocha, grundare av pro-life-rörelsen Culture of Life Africa.

Hon berättade att mer än 42 miljoner ”av våra bröder och systrar” över hela världen aborterades under 2018, men framhöll att medierna ignorerar det som Ekeocha kallade för ”blodbad” och ”folkmord”. Det är dags att det blir ett slut på detta, menade hon.

– Vi är prolife-generationen, sade Ekeocha.

Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier