En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Trump talade inför massor vid årlig marsch mot abort

Tiotusentals amerikaner deltog i den årliga pro-life-manifestationen March for Life i Washington DC på fredagen. ”Vi är här för att få ett slut på den människorätts-kris som är abort”, sa ledaren för den afrikanska proliferörelsen, Obianuju Ekeocha, som talade under dagen vid sidan av bland annat Donald Trump, vice president Mike Pence och den judiske debattören Ben Shapiro.

Nyheter · Publicerad 11:38, 22 jan 2019

Demonstranterna samlades först på the National Mall, innan de på fredagen tågade genom centrala Washing­ton, DC till USA:s högsta domstol. Donald Trump visade sitt stöd genom ett förinspelat tal, där han lovade att lägga in sitt veto mot varje lagförslag som försvagar skyddet av de ofödda.

Han betonade temat för årets marsch, att varje person är unik från dag ett.

– Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv, sade han bland annat enligt LifeNews.com.

Även Expressen skriver om händelsen och berättar att Trump gav flera exempel på förändringar som hans administration redan åstadkommit i abortfrågan. Bland annat har statliga bidrag till organisationer som utför aborter minskats, liksom bistånd till grupper som arbetar med abort internationellt.

Mike Pence talade om när majoriteten i USA:s högsta domstol ”vände ryggen åt” rätten till liv för fyrtiosex år sedan. Händelsen han syftade på var domslutet i fallet Roe mot Wade 1973, som innebar att flera delstater blev tvungna att ändra sin lagstiftning och i praktiken införa fri abort.

– Men i den stunden föddes en rörelse som kännetecknas av medkänsla och kärlek, sade vicepresidenten, som även citerade Bibeln:

– Ni ska veta att han som sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig”, han sade också: ”Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig” när du står upp för hans skapelse och för rätten till liv.

Den konservative, judiske debattören Ben Shapiro kommenterade påståendet från den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, att pro-life-aktivister inte är ”i linje med samhället”.

– Kanske har de rätt. Kanske är vi i dag, här inte i linje med resten av samhället. Och det skulle jag säga är bra. Det var inte heller abolitionisterna som ville avskaffa slaveriet, inte martyrerna i Rom eller judarna i Egypten. Rättfärdighet behöver inte vara populär, den behöver bara vara rättfärdig, sade Shapiro i sitt tal på the National Mall.

Senare under fredagen samlades också tusentals ungdomar på Capitol One Arena för det årliga ungdomsmötet Youth Rally and Mass for Life. En av talarna där var Obianuju Ekeocha, grundare av pro-life-rörelsen Culture of Life Africa.

Hon berättade att mer än 42 miljoner ”av våra bröder och systrar” över hela världen aborterades under 2018, men framhöll att medierna ignorerar det som Ekeocha kallade för ”blodbad” och ”folkmord”. Det är dags att det blir ett slut på detta, menade hon.

– Vi är prolife-generationen, sade Ekeocha.

Som president kommer jag alltid att försvara den första rättigheten i vår självständighetsförklaring, rätten till liv.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier