En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Trosrörelsen ansöker om att bli observatör i SKR

Trosrörelsens församlingar röstade på onsdagen för att ansöka om observatörsstatus under ett år i Sveriges kristna råd, SKR. Förslaget antogs med 14 röster för och åtta emot bland de församlingar som samlats till årsmöte på Hjälmaregården utanför Örebro. Kristet Center Örebro reserverade sig mot beslutet.

Nyheter · Publicerad 00:01, 2 maj 2017

- Det här en fråga som vi levt med i många år, och som styrelse har vi försökt att lyssna in de röster som funnits och haft en lång process där alla fått komma till tals. Och det har funnit en stark majoritet för den här linjen, säger Joakim Lundqvist, som är ordförande i Trosrörelsen.

Knäckfrågan har varit Israel. Trosrörelsen menar att kristna har ett särskilt ansvar för att stå upp för det judiska folket och för Israel, och att Bibelns profetior över den yttersta tiden talar om att judarna ska samlas i det Heliga landet.

I andra ände av spektrumet finns kristna samfund som vill se Israel bereda plats åt en palestinskt stat, som kritiserar behandlingen av palestinier på Västbanken och i Gaza, och som håller Israel ansvarigt för att konflikten fortgår. Det är också den linje som man inom Trosrörelsen har uppfattat gäller inom SKR som organisation, om än inte bland alla medlemskyrkor.

– Livets ord och Trosrörelsen har en stark och tydlig ställning för Israel och det backar vi inte på i detta. Frågan är om vi ändå kan vi sätta oss i en relationell observatörsroll med samfund som har andra synpunkter än vad vi har. Och här har vi landat i ett ”ja”, säger Joakim Lundqvist.

– Det är inte på något sätt ett försvagande av vårt ställningstagande gällande Israel, utan ett uttryck för att vi tror på samtal och relationer.

Joakim Lundqvist poängterar att trosförsamlingar runt om i Sverige deltar i lokala ekumeniska råd och sammanhang sedan lång tid tillbaka, utan att det innebär att man håller med övriga kyrkoföreträdare om allt.

– I dag är Trosrörelsen det enda stora samfund som står utanför samtalen i SKR. Vi tror att vi har något att tillföra där, och att vår röst och våra ställningstaganden är viktiga.

En observatörsroll innebär också, påpekar Joakim Lundqvist, att samfundet får ett underlag för att kunna fatta ett mer definitivt beslut om ett medlemskap senare.

– Det är först när vi varit en del av samtalen och satt med i forumen som vi avgöra om detta är något som vi kan ställa upp på, och om vår närvaro är fruktbar, eller om det är så att det här sker saker och fattas beslut som vi inte kan ställa upp på.

Onsdagens beslut innebär att SKR kan godkänna Trosrörelsen som observatörsstatus vid sin årskonferens i Uppsala i slutet av maj. Därefter kommer Joakim Lundqvist, i egenskap av ordförande, att kunna delta vid årsmöten och rådsmöten tillsammans med de andra kyrkoledarna.

– Men SKR-frågan har inte på något sätt varit det största och viktigaste under dessa dagar, säger han.

– Vi har bett, delat Guds ord med varandra, haft en härlig gemenskap och upplevt starka utgjutanden av Guds Ande över oss. Detta har varit det absolut mest centrala under några helt fantastiska dagar.

Både Trosrörelsen och Trosrörelsens predikantorganisation i Norden, TRPO, höll också sina årsmöten på onsdagen.

I båda fallen kvarstår Livets ords huvudpastor Joakim Lundqvist som ordförande under ytterligare ett år. Även Peo Svensson och Jan Blom har ett år kvar i de två styrelserna. Jan Rosman valdes om på två år, medan Per-Åke Eliasson, Maria Nordberg och Torbjörn Aronsson valdes in på två år.

Därutöver är Remi Höidahl och Jimmy Patring suppleanter i TRPO, medan David Ekerbrink är den som sekonderar Jimmy Patring som suppleant i Trosrörelsens styrelse.

Thomas Nordberg och Peder Teglund lämnade styrelserna då deras mandatperiod gått ut.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier