Nyheter

Tro och tvivel i fokus när Allt för Sverige besökte bibelbältet

Sävsjöpastorn Amos Makajula, tvåa från vänster, fick besök av ett gäng amerikanska tv-deltagare i somras. Jonathan Strand ses längst till höger i bild.
Sävsjöpastorn Amos Makajula, tvåa från vänster, fick besök av ett gäng amerikanska tv-deltagare i somras. Jonathan Strand ses längst till höger i bild.

I söndagens avsnitt av Allt för Sverige fick deltagarna besöka det småländska bibelbältet. Flera av deltagarna i årets säsong säger sig ha ett komplicerat förhållande till tro, något som fick stor plats i programmet. En deltagare berättade om sina sår från församlingslivet han lämnat bakom sig, men sade sig också vilja ta reda på vem Gud egentligen är.

Publicerad Uppdaterad

Jag blev påmind om allt det vackra. Nu känner jag mig friare än jag gjort på länge.

Jonathan Strand

Tv-programmet Allt för Sverige handlar om tio amerikaner med rötter i Sverige som kommer på besök för att uppleva landet. Det senaste avsnittet spelades delvis in i det småländska bibelbältet, med medverkan av Sävsjö Allians-Pingstförsamlingens pastor Amos Makajula, vilket Världen idag berättade om i samband med att tv-inspelningen ägde rum i somras.

Den 38-årige musikproducenten Jonathan Strand från Indianapolis, med rötter i Värmland, var en av fyra deltagare som hälsade på hos pastor Amos. Under uppväxten var Jonathan och hans familj ofta på resande fot med anledning av att hans pappa arbetade för den världsberömde predikanten Billy Graham.

Under ett samtal med Amos Makajula berättar Jonathan Strand att han inte har de bästa erfarenheterna av kyrkan, men att han ändå vill ta reda på vem Gud egentligen är.

– Jag tror att kyrkan ibland målade upp en felaktig bild av Gud. Det är först under det senaste året som jag känt mig beredd att ta emot Gud, berättar han i programmet.

Pastorn Amos säger i programmet att han tror det finns många kristna som missuppfattat korsets budskap om kärlek. Kyrkan behöver möta människor som de är, säger han.

– När han sade det kände jag en slags inre frid, berättar Jonathan.

Gänget besöker kyrkan i Sävsjö där de tillsammans sjunger den engelska versionen av sången ”O store Gud”. Stunden blev känslosam för Jonathan Strand, som en gång i tiden var lovsångsledare men av sin dåvarande församling ombads att sluta därför att han, enligt Jonathan, inte kändes äkta.

– Jag blev påmind om allt det vackra. Nu känner jag mig friare än jag gjort på länge, säger han, medan tårarna trillar nedför hans kinder.

Powered by Labrador CMS