Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Första byggstenen till House of One i Berlin lades den 27 maj. Från vänster prästen Gregor Hohberg, rabbinen Andreas Nachama och imamen Kadir Sanci. Foto: House of One

Tre religioner samlas under ett tak i Berlin

En kyrka, en moské och en synagoga ska samlas under ett tak i Berlin. Byggnaden ska stå på platsen där kyrkor stått sedan 1200-talet och finansieras till viss del genom donationer från Qatar.

Flera kristna samfund har godkänt projektet, men det möter också kritik.

Nyheter · Publicerad 16:16, 15 jun 2021

Efter flera års fördröjning lades förra veckan den första byggstenen till ett uppmärksammat projekt i den tyska huvudstaden Berlin: House of One. Byggnaden ska samla en kyrka, en moské och en synagoga under ett tak med en plats i mitten för icke-konfessionella möten och samtal.

Initiativet kommer från prästen Gregor Hohberg, som redan för tio år sedan fick med sig imamen Kadir Sanci och rabbinen Andreas Nachama i projektet.

Byggnaden blir 46 meter hög och ska stå på samma plats där fyra kyrkor, alla kallade Petrikyrkan, stått sedan 1200-talet.

I januari 2018 invigdes en paviljong på platsen där huset ska stå, och nu räknar man med byggstart i höst. Invigning hoppas man kan ske om fyra år.

Även om projektet beskrivits som politiskt motiverat snarare än religiöst har det väckt en del kritik från kristet håll. Bland annat för att detta slags nära samarbete, enligt kritikerna, riskerar att få kyrkan att tona ner sina teologiska anspråk.

– Som bekännande kristna får vi inte bidra till, eller inte ens väcka misstanke om, att vi är beredda att relativisera den kristna tron, Guds unika frälsningsväg för världen, sade Hamburgpastorn Ulrich Rüß till den evangelikala nyhetsbyrån Idea när projektet började ta form.

Men större delen av kritiken har handlat om muslimernas medverkan. Både för att det muslimska samfund som deltar bara företräder omkring 5 000 av stadens uppskattningsvis 250 000 muslimer, och för att det har kopplingar tlil den turkiska Gülenrörelsen.

Vidare tog personer inom projektet, genom en stiftelse i USA, för tre år sedan emot donationer från Qatar, som stöder både Hamas och det muslimska brödraskapet.

Klart är att myndigheterna trots detta ser positivt på projektet, som man hoppas ska bidra till större förståelse och dialog religionerna emellan. Av den förväntade kostnaden på 47 miljoner euro har bundesregeringen anslagit 20 miljoner euro och staden Berlin 10 miljoner euro. Omkring 9 miljoner euro har hittills samlats in i donationer.

”House of One” har ändå fått godkännande av flera större samfund, så som landets stora evangeliska och katolska kyrkor.

”Här kan religionerna tala med varandra i stället för om varandra”, säger Joseph Schuster, ordförande för Tysklands judiska centralråd till The Guardian.

I ett inslag i SVT:s Rapport sade imamen Kadir Sanci att en rabbin, imam och präst borde kunna be tillsammans.

I Sverige finns sedan flera år tillbaka ett snarlikt projekt i Fisksätra utanför Stockholm, kallat ”Guds Hus”. Det är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift och Muslimernas förening i Nacka.

Målet är att bygga ett hus som består av en moské, en kyrka och ett gemensamt inomhustorg. Moskén och inomhustorget kommer att byggas ihop med nuvarande Fisksätra kyrka, enligt Svenska kyrkan.

Här kan religionerna tala med varandra istället för om varandra.

Kristersson bjuder in samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00