Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Tre dödade i knivattack vid kyrka i Nice

Tre personer har dödats och flera har skadats i en befarad terroristattack i respektive nära katedralen Notre-Dame i Nice, uppger stadens borgmästare. Enligt poliskällor ska en kvinna ha fått halsen avskuren. En person har gripits för dådet.

En man ska senare under dagen ha gått till attack mot Frankrikes konsulat i saudiarabiska Jidda. Samtidigt ska en knivbeväpnad man ha gått till attack mot polis i Avignon i sydöstra Frankrike.

Nyheter · Publicerad 11:03, 29 okt 2020

Den franska tidningen Le Figaro uppger att kvinnan som fick halsen avskuren återfanns inuti kyrkan. Enligt BBC var hon äldre och hade kommit till kyrkan för att be. Därtill rapporterar BBC att en av de andra mördade personerna var en av kyrkans vaktmästare; även han ska ha hittats i kyrkan.

Den tredje person ska ha flytt till ett kafé, innan hon där avled av sina knivskador.

Le Figaro skriver att gärningsmannen är gripen och att ett bombteam undersökt platsen.

Journalister på plats rapporterar att polis beväpnad med automatvapen spärrat av katedralen.

– Vi hörde flera skott. Sex eller sju stycken. Vi är ett tjugotal som har tagit skydd på kontoret. Det är väldigt skrämmande, säger Pierre som arbetar i en fastighet mittemot kyrkan till tidningen Nice-Matin.

Under eftermiddagen meddelade polisens talesperson Florence Gavello att situationen är under kontroll, enligt AFP.

Inrikesminister Gérald Darmanin bekräftar att en polisoperation pågår i Nice.

”Undvik området och följ instruktionerna”, skriver han på Twitter och säger vidare att inrikesdepartementet nu håller krismöte.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, säger på Twitter att det finns tecken på att det rör sig om en terroristattack och att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat ”Allahu Akbar”. En person har gripits och befinner sig nu på sjukhus.

”Nice har betalat för högt pris, precis som vårt land, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna”, skriver han.

President Emmanuel Macron uppges vara på väg till Nice, enligt Le Figaro. I en presskonferens fördömer han knivdådet i Nice och kallar det ett islamistiskt terrordåd.

– Frankrike är under attack, sade han vid en presskonferens.

Motivet för dådet är fortfarande oklart. Attentatet kommer samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren efter att ha visat karikatyrer på profeten Muhammad under en lektion om yttrandefrihet.

Efter mordet har spänningarna mellan Frankrike och delar av den muslimska världen ökat. Flera länder har manat till bojkott av franska varor.

På torsdagsförmiddagen gick även en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han ska även ha hotat förbipasserande och ropat ”Allahu Akbar”, enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapporterar tv-bolaget BFMTV.

Senare under torsdagen gick en man till attack mot Frankrikes konsulat i saudiarabiska Jidda, enligt statlig saudisk tv. En säkerhetsvakt vid konsulatet ska ha skadats i dådet.

Frankrike har nu utlyst högsta beredskap mot terrorhot över hela landet, enligt AFP. Den höjda terrorhotnivån innebär att fler potentiella attacker anses vara nära förestående.

– Regeringens svar kommer att vara stadigt, obarmhärtigt och omedelbart, meddelade Frankrikes premiärminister Jean Castex vid en presskonferens.

För fyra år sedan, den 14 juli 2016, drabbades Nice av en terrorattack, då en bil rammade en folksamling och 86 personer omkom.

Texten uppdateras kontinuerligt.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Kyrkor i Europa tar strid för mötesfrihet

Corona. Kristna runt om i Europa förbereder sig för ett julfirande utifrån olika förutsättningar. I... fredag 4/12 08:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...