Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

Transkliniken i Tavistock, London, var landets enda. Foto: Wikipedia

Transklinik i England stängs ner – svensk vård kritiseras

Londons enda transklinik tvingas bomma igen. En psykiatriprofessor påpekar att den manar svensk vård till uppmärksamhet om att upplevd könsdysfori kan ha flera bakomliggande orsaker.

Nyheter · Publicerad 14:00, 5 aug 2022

I december 2020 slog Högsta domstolen i London fast att barn inte är tillräckligt mogna för att samtycka till oåterkallig vård. Nu tvingas Tavistock, Storbritanniens enda mottagning för unga transpersoner, att stänga ner verksamheten.

– Vi gör saker med ungas kroppar som får långsiktiga konsekvenser, men det råder en oroväckande brist på forskning, säger psykoanalytikern Marcus Evans, som tidigare arbetat som rådgivare på Tavistock, till SVT:s Aktuellt.

Evans håller med om det riktiga i beslutet att stänga kliniken. Politiseringen i frågan har orsakat att det råder avsaknad av öppen diskussion och debatt, hävdar han.

– Vi måste försöka förstå vad som pågår i vårt samhälle när så många flickor plötsligt vill bli könskorrigerade till pojkar. Det oroande är att ingen tycks vara nyfiken, säger han.

Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, påpekar det evidens i en tid då antalet unga med upplevelse av att vara född med ”fel” kön ökat lavinartat.

– Eftersom man inte prövat alternativa hypoteser så har man underlåtit att behandla autism, adhd, ångestproblematik, socialfobi, sexuella övergrepp och allting annat som kan ligga bakom. Om man lägger allting under en hatt och bortser från allting annat så gör man det sämre för patienterna, inte bättre, säger Landén till Aktuellt.

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10