Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Transkliniken i Tavistock, London, var landets enda. Foto: Wikipedia

Transklinik i England stängs ner – svensk vård kritiseras

Londons enda transklinik tvingas bomma igen. En psykiatriprofessor påpekar att den manar svensk vård till uppmärksamhet om att upplevd könsdysfori kan ha flera bakomliggande orsaker.

Nyheter · Publicerad 14:00, 5 aug 2022

I december 2020 slog Högsta domstolen i London fast att barn inte är tillräckligt mogna för att samtycka till oåterkallig vård. Nu tvingas Tavistock, Storbritanniens enda mottagning för unga transpersoner, att stänga ner verksamheten.

– Vi gör saker med ungas kroppar som får långsiktiga konsekvenser, men det råder en oroväckande brist på forskning, säger psykoanalytikern Marcus Evans, som tidigare arbetat som rådgivare på Tavistock, till SVT:s Aktuellt.

Evans håller med om det riktiga i beslutet att stänga kliniken. Politiseringen i frågan har orsakat att det råder avsaknad av öppen diskussion och debatt, hävdar han.

– Vi måste försöka förstå vad som pågår i vårt samhälle när så många flickor plötsligt vill bli könskorrigerade till pojkar. Det oroande är att ingen tycks vara nyfiken, säger han.

Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, påpekar det evidens i en tid då antalet unga med upplevelse av att vara född med ”fel” kön ökat lavinartat.

– Eftersom man inte prövat alternativa hypoteser så har man underlåtit att behandla autism, adhd, ångestproblematik, socialfobi, sexuella övergrepp och allting annat som kan ligga bakom. Om man lägger allting under en hatt och bortser från allting annat så gör man det sämre för patienterna, inte bättre, säger Landén till Aktuellt.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier