Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Transfrågan bränner till inom damidrotten internationellt

Allt fler delstater i USA lagstiftar mot att transkvinnor ska kunna tävla i damlag på skolor.

Men frågan om rättvisa inom idrotten är global, och nu går Internationella cykelförbundet (UCI) i bräschen för att skärpa reglerna inom elitidrotten.

Nyheter · Publicerad 12:00, 7 apr 2022

De amerikanska delstaterna Oklahoma och Arizona införde i förra veckan lagstiftning som förbjuder transflickor och -kvinnor att tävla i damidrottslag på skolor som finansieras med allmänna medel.

Tre andra delstater har redan infört liknande lagar i år, och förra året gick åtta delstater samma väg.

Tanken med lagen är att transkvinnor, alltså biologiska män som genomgått hormon- och annan behandling för att få en kvinnlig kropp, inte ska ha ett övertag över andra kvinnor.

– Inom sport och friidrott ska flickor tävla mot flickor. Pojkar ska tävla mot pojkar. Och för tydlighets skull: det är allt denna lag säger, sade Oklahomas guvernör Kevin Stitt när han undertecknade lagen, rapporterar CNN.

Redan samma dag blev det olagligt för transkvinnor att tävla i damidrottslag på grundskolor, gymnasieskolor och högskolor som finansieras med allmänna medel.

Guvernören hänvisade bland annat till den 22-åriga simmaren Lia Thomas vid University of Pennsylvania, som med sina överlägsna segrar kommit att personifiera debatten om transkvinnor inom idrotten.

Men frågan om transkvinnors ställning inom idrotten, inte minst elitidrotten, diskuteras även internationellt. Bland annat vill det internationella friidrottsförbundet World Athletics att Internationella olympiska kommittén (IOK) inför gemensamma regler för alla OS-idrotter.

Internationella cykelförbundets ordförande David Lappartient berättade nyligen att han hållit ”krissamtal” med andra internationella idrottsförbund, i syfte att skärpa reglerna för transkvinnors deltagade i elitidrott, skriver The Guardian.

UCI:s nuvarande regler tillåter transkvinnor att tävla mot andra kvinnor om de får ner nivån av det manliga könshormonet testosteron under 5 nanomol per liter under tolv månader. Detta räcker troligen inte, menar UCI, för att ”garantera rättvis tävlan”.

– Det är en mycket känslig fråga just nu. Frågan är om kroppen minns det man var tidigare. Ger det en fördel? Undergräver det en rättvis tävlan? sade David Lappartient, enligt The Guardian.

En studie som publicerades i British Journal of Sports förra året kom fram till att transkvinnor behåller ett övertag över andra idrottskvinnor när det gäller fysiska prestationer under minst ett år efter att ha påbörjat behandling med könskonträrt hormon.

För transmän jämnade balansen generellt ut sig efter ett år med kvinnligt hormon, så att de inte presterade uppenbart sämre än andra män, enligt NBC News.

Inom cykelvärlden har frågan aktualiserats genom 21-åriga Emily Bridges, som påbörjade en hormonbehandling förra året. Flera andra kvinnliga cyklister hotade med bojkott om hon tilläts ställa upp i en tävling i Derby nyligen.

Ett 70-tal kända damcyklister krävde nyligen, med anledning av transdebatten, i ett upprop att rättvis tävlan måste garanteras i idrotten.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00