Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Tittarsuccé för samtal om Gud i snygga bilar

Ta en bil, lägg till en evangelist och så en passagerare i veckan med ett kristet vittnesbörd – vad kan gå fel? Inte mycket, verkar det som. På bara två veckor har den nya programsatsningen blivit den mest sedda på Himlen TV7.

– Den här serien handlar inte om att dra folk till kanalen utan till Jesus, säger Per Åkvist.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 nov 2020

Serien ”I framsätet” har tagits fram av tv-kanalens evangelist Per Åkvist. Under en kvart åker han runt i lånade bilar och samtalar med en passagerare som delar sitt vittnesbörd och uppmuntrar till bön.

Gäster i de två avsnitt som hittills sänts är bloggaren Christer Åberg respektive Faisal Alami, som på programsidan beskrivs som den tidigare ”knarkkungen över Lidingö”.

Framgången har varit omedelbar.

– Programmet har redan gått om alla andra när det gäller tittningar. Det har till och med gått om vårt hittills mest populära program, Israelnyheter, som sänds varje kväll, berättar Per Åkvist.

Avsnitten ligger ute för streaming på tv-kanalens egna sida, men kan också ses genom Youtube, Facebook och Instagram.

– Vi använder sociala medier för att få så bred spridning som möjligt, för att på ett så enkelt sätt som möjligt presentera Jesus för människor, säger han.

Himlen TV7 hoppas att församlingar och enskilda ska ta till sig programmet som ett vertyg i sin evangelisation. Just nu utvecklas tankar på hur en tittare ska kunna få en bibel eller annat uppföljningsmaterial.

På frågan om hur konceptet kom till ”skyller” Per Åkvist först på döttrarna. När han som nyanställd på Himlen TV7 letade efter nya sätt att presentera evangeliet, visade de honom inslaget ”Carpool karaoke” från komikern James Cordens kvällsshow. Där åker Corden runt med artister som får sjunga med i sina egna låtar under lättsamt småprat.

En annan inspiration blev ”Comedians in cars getting coffee”, där Jerry Seinfeld åker runt i bil med olika komiker.

Sedan kryper det fram.

– Jag är ju en motorkille från första början, älskar bilar och motorcyklar och var med i ett mc-gäng i Borås innan jag blev frälst, berättar Per Åkvist.

Hittills finns 22 program inspelade, och tanken är att nya avsnitt ska börja spelas in våren 2021.

– Vi vill pricka in alla kategorier av människor och vill gärna ha förslag på personer med vittnesbörd som passar i sammanhanget, säger Per Åkvist, som blivit djupt berörd av många samtal.

– Jag har behövt stanna och torka tårarna under inspelningen. Sedan är det en enorm glädje att få höra människor berätta om sina livsförvandlade ögonblick med Jesus.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...