Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tiina Rosenberg medverkar vid ett KD-seminarium på Pridefestivalen. Foto: Scanpix

Tiina Rosenberg på KD:s Prideseminarium

Kristdemokraterna medverkar återigen vid Pridefestivalen i sommar och i år satsar man på ett seminarium som enligt en av arrangörerna Magnus Kolsjö "kommer att vara lite mer utmanande än de vi haft tidigare år." Bland andra deltar Tiina Rosenberg, queerteoretiker och en av dem som var med och startade Feministiskt initiativ.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jun 2012

Kristdemokraten Magnus Kolsjö fick, tillsammans med Erik Slottner, vice gruppledare för KD i Stockholms stadshus och riksdagsledamoten Caroline Szyber, förra året på Pride Regnbågspriset av RFSL Stockholm för sina insatser i hbt-frågor i partiet. Inför årets medverkan, som liksom tidigare år vållat viss debatt inom KD, skriver Kolsjö på sin blogg om det seminarium man arrangerar som har titeln "Behövs det normer i en gemenskap?"

Han hänvisar bland annat till kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochsons uttalande när hon kritiserade KD:s medverkan på festivalen: "Vi vill värna familjen, vi vill värna heteronormen. De vill värna homonormen." Kolsjö skriver: "På vårt seminarium under Stockholm Pride vill vi diskutera ifall normer är bra eller dåligt och är det rätt normer som formar vårt samhälle."

Medverkar vid seminariet gör Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, Åke Bonnier, tillträdande biskop i Skara stift, David Lazar, rabbin i judiska församlingen i Stockholm. Och, det kanske mest oväntade namnet, Tiina Rosenberg, queerteoretiker, teater- och genusvetare och en av dem som var med och bildade Feministiskt initiativ vars styrelse hon senare lämnade.

Kolsjö skriver på sin blogg att Rosenberg inte var ett enkelt val utan ett han ryggade lite inför "eftersom jag insåg att valet kunde vara kontroversiellt inom partiet". Rosenberg har i intervjuer bland annat hävdat att äktenskap och den heterosexuella kärnfamiljen är ett antifeministiskt projekt.

Magnus Kolsjö skriver att även om han inte delar Rosenbergs åsikter så är han glad att hon tackat ja till att medverka vid seminariet.
"Det är också i möten med människor som Tiina, passionerade och rakryggade människor som utmanar oss på något sätt, som vi kan växa och lära oss som mest."

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...