Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Tiina Rosenberg medverkar vid ett KD-seminarium på Pridefestivalen. Foto: Scanpix

Tiina Rosenberg på KD:s Prideseminarium

Kristdemokraterna medverkar återigen vid Pridefestivalen i sommar och i år satsar man på ett seminarium som enligt en av arrangörerna Magnus Kolsjö "kommer att vara lite mer utmanande än de vi haft tidigare år." Bland andra deltar Tiina Rosenberg, queerteoretiker och en av dem som var med och startade Feministiskt initiativ.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jun 2012

Kristdemokraten Magnus Kolsjö fick, tillsammans med Erik Slottner, vice gruppledare för KD i Stockholms stadshus och riksdagsledamoten Caroline Szyber, förra året på Pride Regnbågspriset av RFSL Stockholm för sina insatser i hbt-frågor i partiet. Inför årets medverkan, som liksom tidigare år vållat viss debatt inom KD, skriver Kolsjö på sin blogg om det seminarium man arrangerar som har titeln "Behövs det normer i en gemenskap?"

Han hänvisar bland annat till kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochsons uttalande när hon kritiserade KD:s medverkan på festivalen: "Vi vill värna familjen, vi vill värna heteronormen. De vill värna homonormen." Kolsjö skriver: "På vårt seminarium under Stockholm Pride vill vi diskutera ifall normer är bra eller dåligt och är det rätt normer som formar vårt samhälle."

Medverkar vid seminariet gör Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, Åke Bonnier, tillträdande biskop i Skara stift, David Lazar, rabbin i judiska församlingen i Stockholm. Och, det kanske mest oväntade namnet, Tiina Rosenberg, queerteoretiker, teater- och genusvetare och en av dem som var med och bildade Feministiskt initiativ vars styrelse hon senare lämnade.

Kolsjö skriver på sin blogg att Rosenberg inte var ett enkelt val utan ett han ryggade lite inför "eftersom jag insåg att valet kunde vara kontroversiellt inom partiet". Rosenberg har i intervjuer bland annat hävdat att äktenskap och den heterosexuella kärnfamiljen är ett antifeministiskt projekt.

Magnus Kolsjö skriver att även om han inte delar Rosenbergs åsikter så är han glad att hon tackat ja till att medverka vid seminariet.
"Det är också i möten med människor som Tiina, passionerade och rakryggade människor som utmanar oss på något sätt, som vi kan växa och lära oss som mest."

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier