Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Kusinäktenskap är vanligt i många länder. Bilden visar ett brudpar i Irak. Foto: Anmar Khalil/AP/TT

Tidöpartierna vill förbjuda äktenskap mellan kusiner – beskylls för rasism

Tidöpartierna – regeringen och Sverigedemokraterna – går nu ut med sin ambition att förbjuda kusiner från att gifta sig med varandra. En utredare får i uppdrag att ta fram ett förslag på hur ett sådant förbud kan se ut. Men utspelet har lett till en hätsk debatt på sociala medier med beskyllningar om rasism.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 sep 2023

Kusinäktenskap har varit lagligt i Sverige i knappt 200 år, men varit mycket sällsynt förekommande. Med ökad invandring från länder där kusinäktenskap är mer vanligt har frågan dock blivit omdebatterad på nytt.

I en debattartikel i Expressen kopplar representanter för M, KD, L och SD frågan om kusinäktenskap till hedersnormer.

”Kusinäktenskap är en central del av hederskulturen och upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över individen”, menar undertecknarna av debattartikeln; Richard Jomshof (SD), Louise Meijer (M), Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L).

Partierna tillsätter nu en utredning som ska ge förslag på hur ett förbud mot kusinäktenskap skulle kunna se ut.

”I Sverige förekommer det tyvärr att unga tvingas att ingå äktenskap mot sin vilja. Personer som lever i en hederskontext är särskilt utsatta. Där kan valet av partner vara en angelägenhet för familjen, släkten eller ett ännu större kollektiv, i stället för att det är individen själv som bestämmer”, skriver politikerna i debattartikeln och menar att det är i detta ljus som problematiken med kusinäktenskap ska ses.

Tidigare ministern och ledaren för S kvinnoförbund, Annika Strandhäll, menar dock på plattformen X att förbud mot kusinäktenskap är ”en genuin skitfråga”. När Doku-journalisten Sofie Löwenmark frågar om hon inte ser problemen med att kusinäktenskap breder ut sig i Sverige, blir svaret från Strandhäll nej.

Löwenmark är av en annan åsikt.

”Jag har läst hundratals och åter hundratals hedersrelaterade LVU-domar där hot om tvångsgifte med kusin nämns. Och då är det endast toppen som hamnar där. ... Det är allt annat än ett randfenomen och en 'skitfråga'”, menar Löwenmark.

Strandhäll anser att förslag om att stoppa kusinäktenskap är att gå högerextremisters ärenden och menar att det syftar till att piska upp hat mot muslimer.

”Vi talar om kusinäktenskap. Inte om muslimer. Dina fördomar får stå för dig”, menar Löwenmark varpå diskussion fortgår.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att utredarens uppdrag ska redovisas senast den 1 oktober 2024.

Jag har läst hundratals och åter hundratals hedersrelaterade LVU-domar där hot om tvångsgifte med kusin nämns.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00