På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Nalin Pekgul, tidigare profilerad politiker inom Socialdemokratera, är i dag starkt kritisk till sitt tidigare parti. Foto: Thomas Johansson/TT

Tidigare partitopp: S förstår inte faran med islamismen

Socialdemokraterna har haft svårt för att förstå faran med islamistiskt förtryck och att handskas med svensk politisk islamism.

Det säger den tidigare S-politikern Nalin Pekgul i en intervju där hon dessutom riktar kritik mot den Socialdemokratiska rörelsen Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen.

Nyheter · Publicerad 07:48, 10 sep 2020

Nalin Pekgul kom in i riksdagen som 27-åring men lämnade politiken 2009 och arbetar nu som sjuksköterska inom psykiatrin.

Under sina år som riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund, S-kvinnor, var hon en uttalad kritiker av både hedersförtryck och islamism.

I en längre poddintervju med tidskriften Kvartal säger Nalin Pekgul bland annat att det har varit svårt att få gehör för faran med islamism inom partiet. Och hon riktar flera kängor mot Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, som samarbetat med Sveriges muslimska råd sedan 1999.

– När det gäller hedersförtryck har jag alltid haft stöd från partiet. När det gäller islamistiskt förtryck, där fattade inte partiet. Plus att man lämnade lite för mycket ansvar till Tro och solidaritet, säger hon, utan att specificera vad detta ansvar skulle gälla.

Hon anklagar dock organisationen för att den ”i princip krävde en ursäkt” till Omar Mustafa när denne 2013 tvingades lämna Socialdemokraternas partistyrelse. Detta sedan han som ordförande för Islamiska förbundet vid flera tillfällen bjudit in antisemitiska föreläsare.

Tro och solidaritet är en av fem så kallade sidoorganisationer inom Socialdemokraterna, vilka alla har en adjungerad representant i partiets verkställande utskott.

– Jag skulle önska att man tog bort sidoorganisationernas tillträde till Verkställande utskottet, säger Nalin Pekgul, med hänvisning till de fem, som bortsett från Tro och solidaritet är S-kvinnor, HBT-S, SSU och S-studenter.

Enligt Nalin Pekgul smickrades Broderskapsrörelsen, som den hette då, av uppvaktningen från de muslimska organisationerna, som utlovade nya medlemmar och röster.

– Ledningen för Broderskapsrörelsen tyckte om att få den stora bekräftelsen, vem hade annars sett till dem i partiet, säger hon, och beskriver organisationen som ”den största olyckan för partiet när det gäller islamism”.

Tro och solidaritet har avböjt att kommentera intervjun med Nalin Pekgul.

Nalin Pekgul menar att både högern och vänstern på olika sätt främjar islamisternas agenda, och är upprörd över att det fortsatt går ut statliga stöd genom Sida och Folkbildningsrådet till organisationer som Islamic Relief och Ibn Rushd.

– Det jag inte kan förstå är att vänstern i sin antirasistiska kamp låter sig luras av islamister som inte vill ha annat än separata samhällen, säger hon.

Men ”den stora olyckan för landet” när det handlar om att gynna islamism, menar Nalin Pekgul, är Miljöprtiet.

– Miljöpartiet lät sig helt övertas av de här krafterna och de drev sin politik genom Miljöpartiet, säger hon.

– När Säpo ville kartlägga extremister, då sade de att Säpo är rasistiska; de krävde att [...] få sitta med i olika råd för att kontrollera att Säpo inte bedrev någon rasistisk politik. 

Det är oklart vilken Säpo-insats Nalin Pekgul avser. Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet kritiserade Säpo skarpt i början av 2006, då myndigheten avsåg att leta upp muslimska extremister med hjälp av skolorna, socialtjänsten och föreningslivet.

Det jag inte kan förstå är att vänstern i sin antirasistiska kamp låter sig luras av islamister som inte vill ha annat än separata samhällen, säger hon.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier