Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg var på plats i brunkolsorten Lützerath i helgen. Foto: Federico Gambarini/AP/TT

Thunberg deltog i tysk protest – fördes bort av polis

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har förts undan av poliser i samband med protesterna i den tyska orten Lützerath, rapporterar tyska Bild.

Tidigare under söndagen kom uppgifter att minst 70 poliser skadats under protesten.

Nyheter · Publicerad 20:00, 16 jan 2023

Den tyska regeringen beslutade 2022 att riva orten Lützerath för fortsatt kolenergi. Beslutet fattades trots löfte om att fasa ut kolen till 2030. Men regeringen hänvisade den energikris som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Under en längre tid har flera hundra miljöaktivister protesterat mot brunkolsbeslutet.

I onsdags omringades orten av kravallpolis som började avlägsna aktivister från platsen. I lördags lockades tusentals demonstranter till orten – som blivit en sorts symbol för motståndet mot fossila bränslen.

En person som deltog i protesterna på lördagen var den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Hon var också en av dem som blev bortförd av poliserna.

Bilder visar Thunberg som ensam sitter på en jordhög och skrattar. Enligt den tyska tidningen Bilds uppgifter hade hon inte lytt polisens begäran att lämna platsen. Då tog två poliser tag i och förde Thunberg en bit bort där de släppte henne igen.

När Lützerath röjdes under söndagen efter lördagens protester dök klimataktivisten Greta Thunberg överraskande upp igen, skriver Bild.

Några av demonstranterna drabbade samman med polisen. Aktivisterna anklagar polisen för ha använt ”massiva batonger, pepparsprej, vattenkanoner, hundar och hästar” och uppger att åtminstone 20 personer har behövt åka till sjukhus på grund av polisens hårdhänta agerande.

Polisen meddelar å sin sida att utredningar har inletts i cirka 150 fall som handlar om bland annat motstånd mot polis, egendomsskada och brott mot allmän ordning. Enligt polisens uppgifter har minst 70 poliser skadats i sammandrabbningarna.

Arrangörerna av protesterna uppger att 35 000 personer har deltagit i protesterna, medan polisens uppskattning ligger kring 15 000.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00