Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Terrortraumatiserad 23-åring fick dödshjälp

En 23-årig belgisk kvinna, som led av posttraumatisk stress, fick i våras dödshjälp i form av eutanasi av den belgiska vården. Efter att fallet nyligen avslöjats genom ett granskande tv-program har det väckt reaktioner både i Belgien och utomlands.

Nyheter · Publicerad 16:00, 21 okt 2022

Som Världen idag berättade tidigare i år har antalet människor som får dödshjälp ökat kraftigt i Belgien sedan det blev lagligt för 20 år sedan, där det under 2021 registrerades cirka 2 700 fall.

Dödshjälpen till den 23-åriga kvinnan Shanti De Corte sticker dock ut på flera sätt. För det första är det relativt få som beviljas dödshjälp på grund av psykisk sjukdom och för det andra relativt få som är under 40 år.

För det tredje är fallet speciellt eftersom Shanti De Cortes psykiska ohälsa till stor del berodde på att hon traumatiserades av de islamistiska terrordåden i Belgien i mars 2016.

Att hennes öde uppmärksammas just nu beror också på att det togs upp i ett tv-program om människor som drabbades av dessa dåd, och som fortfarande lider av sviterna.

”Attentaten i Bryssel: den 22:a mars bortglömda”, lyder den franska titeln på det 80 minuter långa granskande programmet, som sändes den 5 oktober av det belgiska public service-bolaget RTBF.

Av en separat artikel på RTBF:s sajt, samt av tv-programmet, framgår hur den då 17-åriga Shanti De Cortes var bland ett 90-tal elever från en skola i Flandern, som befann sig på flygplatsen Bryssel-Zaventem när ett bombattentat ägde rum i avgångshallen.

En psykolog vid Shantis skola vittnar om att hon hade haft allvarliga psykiska problem redan innan attentatet och därmed var extra skör, och att han remitterade henne till psykiatrin.

Några veckor senare blev Shanti inlagd på ett mentalsjukhus där hon varit tidigare, och där hon fick medicinsk behandling.

”Med alla de mediciner jag tar så känner jag mig som ett spöke som inte känner någonting längre”, skrev 17-åringen på sin Facebooksida.  

Under de följande månaderna ska hon ha pendlat mellan hemmet och sjukhuset. När hon mådde bättre berättade hon om sina erfarenheter i medier 2018. Senare ska hon dock både ha försökt begå självmord och ansökt om att få dödshjälp flera gånger, men fått avslag.

När fem av hennes vänner, som också var med under terrorattacken, berättade om Shanti i samband med en specialbehandling för terroroffer, valde en av de specialiserade terapeuterna att skriva till Shantis psykiater och erbjuda ett möte, men fick bara till svar att Shanti inte var intresserad.

I stället kontaktade den unga kvinnan en dödshjälpsförespråkande organisation, varpå hon ansökte om dödshjälp för sjunde gången, och då fick ansökan godkänd. Därefter avlivades 23-åringen, omgiven av sin familj, den 7 maj i år.

Neurologen och professorn Paul Deltendre, som har tagit del av Shanti De Cortes journal, ifrågasätter den behandlande personalens beslut att tacka nej till erbjudandet om specialbehandling av experter på posttraumatisk stress.

– Personligen, så tänker jag mig att jag hade sagt att det inte finns något att förlora, säger han.

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00