Nyheter

Terrorn mot civila israeler hyllades i svenska städer

Palestinska flaggor och polis på plats vid en bilburen manifestation på Rosengård i Malmö på söndagskvällen. Enligt Sydsvenskan.se startade bilkaravanen på Rosengård och gick sedan till de centrala delarna i Malmö.
Palestinska flaggor och polis på plats vid en bilburen manifestation på Rosengård i Malmö på söndagskvällen. Enligt Sydsvenskan.se startade bilkaravanen på Rosengård och gick sedan till de centrala delarna i Malmö.

”Groteskt”. Så sammanfattar statsminister Ulf Kristersson de pro-palestinska manifestationer som genomfördes på flera håll i Sverige under den gångna helgen. Palestinier har bland annat genomfört icke tillståndsgivna bilkorteger med hundratals fordon där man hyllat terroristgruppen Hamas.

Publicerad Uppdaterad

Att fira att oskyldiga mördas, det är avskyvär

Magdalena Andersson

Enligt en kartläggning som Doku gjort samlades tusentals palestinier i lördags i svenska städer för att hylla terroristgruppen Hamas. I Kristianstad, Växjö och Malmö genomfördes icke tillståndsgivna bilkorteger där det tutades och viftades med palestinska flaggor. I Malmö rör det sig om en bilburen manifestation som utgick från Rosengårds centrum och hade Möllevångstorget som mål. Enligt Malmöpolisen färdades demonstranterna i 200–300 bilar. Filmklipp som lagts ut på sociala medier visar hur hundratals dansande och sjungande människor följer efter bilarna.

Då någon ansökan om tillstånd för allmän sammankomst, som i Malmö stoppade övrig trafik, inte inkommit till polisen har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet. Ingen har gett sig till känna som organisatör, säger Nils Norling, presstalesperson i polisområde Syd, till TT.

Firandet på Gustav Adolfs torg i Helsingborg publicerades i bild och text på sociala medier under rubriker som ”Helsingborgs stad firar Gazas seger, stolthet och värdighet”.

Bilder på mördade och skändade israeler cirkulerar på sociala medier. Bland de tusentals som bidrar med positiva kommentarer och hejarop finns imamer, universitetslektorer, läkare och biståndsarbetare.

Under den direktsända partiledardebatten i SVT på söndagskvällen fick statsminister Ulf Kristersson (M) och några andra partiledare frågan om hur de ser på att det finns personer i Sverige som har firat Hamas samordnade attack på Israel.

– Det är groteskt. De borde skämmas, sade Kristersson.

– Att fira att oskyldiga mördas, det är avskyvärt, sade Magdalena Andersson (S).

Det faktum att det finns personer i Sverige som gläds åt bilder som visar döda israeler vars kroppar har blivit skändade är för många en helt ny företeelse och visar på det judehat som allt oftare syns i debatten. Det menar Tove Lifvendahl, ledarskribent på Svenska Dagbladet, som i en ledare skriver att ”det är en skam att det jublas i Sverige” och att ”detta är Israels 11 september”.

Lifvendahl skriver vidare att det måste bringas klarhet i om svenska skattepengar ”i något avseende finansierat barbariet i Israel”.

Powered by Labrador CMS