Nyheter

Taiwan godkände homoäktenskap

Aktivister samlades på fredagen utanför parlamentet i Taipei i Taiwan för att kräva att ledamöterna röstade igenom en äktenskapslag för samkönade par.
Aktivister samlades på fredagen utanför parlamentet i Taipei i Taiwan för att kräva att ledamöterna röstade igenom en äktenskapslag för samkönade par.

Som första land i Asien beslöt Taiwans parlament på fredagen att tillåta samkönade äktenskap.Ändå hade drygt 72 procent av invånarna så sent som i november i en folkomröstning tagit ställning för äktenskapet som institution för en man och en kvinna.

Publicerad Uppdaterad

Lagen klubbades igenom två år efter att författningsdomstolen i landet beslutat att det bryter mot grundlagen att inte tillåta homosexuella att gifta sig. Parlamentet har sedan haft fram till den 24 maj i år på sig att lagstifta om frågan.

Trots ett tungt fallande regn hade tusentals gayaktivister samlats utanför parlamentet i Taipei. När beskedet slutligen kom, på de homosexuellas dag dessutom, kramade flera om varandra med tårar i ögonen och aktivister ropade:

– Asiens första!

I november förra året genomfördes en folkomröstning i frågan, efter påtryckningar från de konservativa partierna. Omröstningen blev ett stort nederlag för aktivistgrupperna. En majoritet, över sex miljoner taiwaneser, röstade för att äktenskap endast skulle få ingås mellan man och kvinna och president Tsai Ing-Wen som lovat att införa samkönade äktenskap anklagades av aktivister för att svika sitt vallöfte.

Vid samma tillfälle röstade drygt 67 procent av befolkningen för att stoppa undervisningen om bland annat homoxsexualitet och sex och samlevnad i skolorna.

Omröstningen till trots stod domstolens beslut fast och tre förslag i frågan låg på bordet inför fredagens omröstning.

Det mest liberala av dem skulle ha inneburit att homopersoner förutom att ingå äktenskap dessutom skulle få möjlighet att adoptera barn.

Förslaget som slutligen röstades igenom innebär att homosexuella får ingå ”exklusiva permanenta” partnerskap och ansöka om att registrera sig som gifta.

”Vi har tagit ett stort steg mot verklig jämställdhet och har gjort Taiwan till ett bättre land”, twittrade Tsai Ing-Wen.

Presidentens twittertext följdes av en emoji som föreställde en regnbågsflagga.

Det första landet som legaliserade samkönade äktenskap var Nederländerna år 2001. Det senaste, förutom Taiwan, var Österrike där legaliseringen trädde i kraft den 1 januari år.

I Sverige blev äktenskapet könsneutralt den 1 maj 2009. Senare samma år godkände Svenska kyrkan att vigseln får äga rum i kyrkan.

Powered by Labrador CMS