Nyheter

Syriska bröder planerade sprängdåd mot svensk kyrka

Vilken kyrka som var målet för dådet är oklart. Klart står i vilket fall att de syriska bröderna ville döda så många ”otrogna” som möjligt. (Kyrkan eller männen på bilden har inget samband med innehållet i texten.) Foto: Mikael Good & Johan Nilsson/TT
Vilken kyrka som var målet för dådet är oklart. Klart står i vilket fall att de syriska bröderna ville döda så många ”otrogna” som möjligt. (Kyrkan eller männen på bilden har inget samband med innehållet i texten.) Foto: Mikael Good & Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare i år greps en 28-årig man från Syrien i Tyskland misstänkt för att förbereda ett sprängattentat. Nu rapporterar tyska medier att mannen och hans yngre bror ska ha haft en svensk, icke namngiven, kyrka som mål för sprängningen. Den tyska åklagaren uppger att koranbränningarna ska vara skälet till planerna.

Publicerad Uppdaterad

28-åringen greps i april i Hamburg för en planerad bombattack, då rapporterades att ett specifikt mål för attacken inte var känt.

Planen ska enligt tyska tidningen Die Welt ha varit att använda ett egentillverkat sprängbälte för att skada civila, och bröderna beskrivs som jihadister med radikal islam som inspiration. Nyhetsbyrån AP berättade i april att polisen sannolikt förhindrat en islamistattack.

Nu rapporterar bland andra Die Welt att målet för de syriska bröderna i själva verket ska ha varit att attackera en svensk kyrka och att de befann sig i Sverige vid tiden för planeringen av attacken.

I veckan meddelade polisen att den yngre brodern i likhet med 28-åringen nu har häktats misstänkt för bland annat terrorplanering. Tidningen uppger att det för tillfället är oklart vilken kyrka i Sverige som de två bröderna hade planer på att attackera.

– Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Enligt åklagaren ska de uppmärksammade bränningarna av Koranen vara skälet till terrorplanerna.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna och kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger Liddy Oechtering enligt TT.

Bröderna ska enligt Die Welt ha velat döda så många ”otrogna” som möjligt och planerade att slå till på en plats där många människor var i rörelse. Polisen ska även ha funnit kemikalier och andra komponenter som används för att tillverka en bomb.

Attackplanerna ska ha avslöjats efter tips från utländsk underrättelsetjänst. De två syrierna ska ha kommit till Tyskland som en del av flyktingvågen 2015 men är enligt tidningen inte kända som islamister sedan tidigare. Bröderna tros i nuläget inte ha någon koppling till terrorgruppen IS.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter?

– Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

Powered by Labrador CMS