Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Synen på EU delar kristna inför valet i maj

Tre katoliker spelade en avgörande roll när fröet till EU bildades som ett fredsbevarande projekt efter andra världskriget. I dag är EU en stor byråkratisk organisation som väcker både kritik och lovord bland kristna. – Jag har svårt att förstå varför man ska demonisera EU, säger pastorn Stefan Swärd, men får mothugg av böneledaren Claes-Göran Bergstrand.

Nyheter · Publicerad 16:33, 9 maj 2019

År 1950 föreslog den franska utrikesministern Robert Schuman att Frankrike och Västtyskland skulle lägga all produktion av kol, järn och stål under en gemensam organisation för att undvika krig länderna emellan. Ett år senare undertecknade inte bara de två länderna, utan även ledare för Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Italien, ett avtal som gick under namnet Europeiska kol- och stålgemenskapen.

Samarbetet innebar att världens första organisation med överstatliga befogenheter hade bildats – en organisation som blev grunden till dagens EU.

Robert Schuman, som räknas som ”Europas fader”, var katolik, vilket även gällde för två andra av organisationens pionjärer: Västtysklands förbundskansler Konrad Adenauer och Italiens premiärminister Alcide de Gasperi.

I dag är EU långt mycket mer än en kol- och stålunion med syfte att bevara freden. Med en budget på över 145 miljarder euro (förra året) sysslar EU med bland annat lagstiftning, domstolsärenden och valutasamarbete. Områden man samarbetar kring rör exempelvis handel, miljö och jordbruk.

En kristen profil som generellt är positiv till EU är pastorn och samhällsdebattören Stefan Swärd, som även är konsult i klimat- och energifrågor. Han ser en rad fördelar med EU.

– Bara att vi kan resa, flytta, jobba och missionera fritt inom EU är något många är så vana vid att de inte tänker på det. Och att svenska företag kan sälja till hela EU-marknaden är oerhört viktigt, Sverige är extremt exportberoende. Jag ser EU som ett samarbete mellan självständiga länder, säger han.

Stefan Swärd betonar att han är helt emot ett överstatligt EU och menar att man inom vissa kristna kretsar går för långt när man spekulerar i EU som en del i ett antikristligt rike.

– Det vi vet är att antikrists ande är verksam och har varit det genom historien. Men alla regimer som är onda och förföljer kyrkan ser jag som antikristliga, säger han.

– Jag har svårt att förstå varför man ska demonisera EU. Jag kan inte se att EU har förutsättningar att bli ändtidens världsstat. Snarare har Europa tappat sin roll som maktcentrum, det finns i dag i Washington och Beijing. Den enda som skulle tjäna på att avveckla EU är Putin.

Stefan Swärd har också svårt att se hur frågor som miljö och energi ska kunna hanteras utan samarbete.

– Vi kan inte ha 27 olika miljölagstiftningar, och det vore hopplöst om varje stat själv ska lösa energiförsörjningen. Då blir vi ännu mer beroende av vissa skurkstater.

En kristen profil som har en annan syn på EU är böneledaren och pastorn Claes-Göran Bergstrand.

– EU är ett gigantiskt bygge. Unionen, som den fungerar nu, är det första överstatliga projekt som bildats i världen, säger han.

Claes-Göran Bergstrand menar att EU är ett hot mot det nationella självbestämmandet.

– EU har en demokratisk grund, men det överstatliga bygget har vuxit på bekostnad av den demokratiska processen, säger han.

Böneledaren har även ett bibliskt perspektiv på det hela. Precis som det står i Predikaren tror han att historien ”går igen”: EU är ett slags nutida version av Babels torn och Romarriket, menar han och hänvisar bland annat till profetior i Daniels bok.

– Enligt Bibelns profetior hänger EU intimt samman med vad som har skett och sker med Israel. Det är först efter att Israel kom på plats 1948 som EU-projektet kunde startas 1951, säger han.

Claes-Göran Bergstrand tror också att EU kan utgöra grunden för det antikristliga världsrike som beskrivs i Uppenbarelseboken.

– Så som EU har utvecklats skulle jag inte bli förvånad om det går i den riktningen. Titta bara på Brexit – det visar hur svårt det är att gå ut ur EU, säger han.

Även om EU inte visar sig vara detta världsherravälde, så tror han att unionen kommer främja det.

– EU är ett oerhört komplicerat system, så folk kommer inte se när det händer. Man kan inte urskilja vad olika EU-beslut leder till.

Men är det inte bra att samarbeta?

– Jo, absolut. Vi måste samarbeta när det gäller brottslighet, klimat, handel och så vidare. Men samarbete är inte detsamma som att ha ett gemensamt styre, säger Claes-Göran Bergstrand.

Han påpekar vidare att brottslighet, terror och korruption ökar när nationsgränserna försvinner.

– Vi får inte vara naiva, säger han.

Claes-Göran Bergstrand är övertygad om att Gud har sammansatt nationer för att människor ska finna honom i de olika kulturerna.

– Vi måste inse faran med att inte kunna bestämma över vårt eget hus, säger han.

EU har en demokratisk grund, men det överstatliga bygget har vuxit på bekostnad av den demokratiska processen.
Jag har svårt att förstå varför man ska demonisera EU. Jag kan inte se att EU har förutsättningar att bli ändtidens världsstat.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier