Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Vissa utövare av qigong anser att det enbart handlar om att motverka stress. Samtidigt finns rapporter om människor som fått svåra psykiska men och beroendeproblematik vid långvarigt nyttjande av exempelvis qigong och mindfulness. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Syftet med qigong: ”Stimulera energiflöden”

Qigong är en österländsk andlig praktik som bygger på uppfattningen att det finns en livsenergi (qi) i allt levande. Tanken är att man ska ”stimulera energiflöden” i kroppen och på så sätt lösa blockeringar i ”meridianerna” som enligt österländsk tro är linjeformade system med kanaler under huden där livsenergin påstås flöda.

Nyheter · Publicerad 06:50, 11 nov 2021

Världen idag har återkommande de senaste åren belyst hur yoga, mindfulness och liknande aktiviteter tagit sig in i det offentliga och blivit accepterade bland annat i vård och skola. Detta trots att offentlig verksamhet inte ska lyfta fram religion eller bekännelse.

Vissa utövare anser att det enbart handlar om att motverka stress. Samtidigt finns rapporter om människor som fått svåra psykiska men och beroendeproblematik vid långvarigt nyttjande av exempelvis qigong och mindfulness.

Jai Thornell är en tung röst inom svensk nyandlighet och skriver i tidningen Nära som fokuserar på exempelvis ockultism, seanser, astroguidning och kristaller. I en krönika skriver Thornell:

”Yoga, mindfulness och qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion”.

Han anser att dessa praktiker bör vara obligatoriska delar av skolans religionsundervisning ”med praktiska upplevelsebaserade övningar där eleverna kan få känna och förstå dess krafter”.

Yoga, mindfulness och Qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00