Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Vissa utövare av qigong anser att det enbart handlar om att motverka stress. Samtidigt finns rapporter om människor som fått svåra psykiska men och beroendeproblematik vid långvarigt nyttjande av exempelvis qigong och mindfulness. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Syftet med qigong: ”Stimulera energiflöden”

Qigong är en österländsk andlig praktik som bygger på uppfattningen att det finns en livsenergi (qi) i allt levande. Tanken är att man ska ”stimulera energiflöden” i kroppen och på så sätt lösa blockeringar i ”meridianerna” som enligt österländsk tro är linjeformade system med kanaler under huden där livsenergin påstås flöda.

Nyheter · Publicerad 06:50, 11 nov 2021

Världen idag har återkommande de senaste åren belyst hur yoga, mindfulness och liknande aktiviteter tagit sig in i det offentliga och blivit accepterade bland annat i vård och skola. Detta trots att offentlig verksamhet inte ska lyfta fram religion eller bekännelse.

Vissa utövare anser att det enbart handlar om att motverka stress. Samtidigt finns rapporter om människor som fått svåra psykiska men och beroendeproblematik vid långvarigt nyttjande av exempelvis qigong och mindfulness.

Jai Thornell är en tung röst inom svensk nyandlighet och skriver i tidningen Nära som fokuserar på exempelvis ockultism, seanser, astroguidning och kristaller. I en krönika skriver Thornell:

”Yoga, mindfulness och qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion”.

Han anser att dessa praktiker bör vara obligatoriska delar av skolans religionsundervisning ”med praktiska upplevelsebaserade övningar där eleverna kan få känna och förstå dess krafter”.

Yoga, mindfulness och Qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10