På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Syftet är inte att försvåra”

Den ryska anti-terrorlag som ska börja gälla i Ryssland har skapat oro hos många troende. Men pastorn Mats-Ola Ishoel, som leder en av Rysslands största församlingar, vill vänta och se vad lagen innebär, innan han drar några slutsatser. – Vi tror inte att syftet är att göra det svårare för kristna, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:43, 2 aug 2016

I slutet av juni röstade den ryska duman igenom nya antiterror-lagstiftningar som inskränker rätten att öppet sprida religiösa budskap och ägna sig åt missionsverksamhet som inte är registrerad. Några veckor senare skrev även Putin under lagen, som därmed kommer att bli ett faktum i Ryssland.

– Lagen i sig är väldigt oroväckande för religionsfriheten, men samtidigt är det viktigt att avvakta och se vad den kommer innebära i praktiken, säger Mats-Ola Ishoel som är pastor i en 5 000 personer stor Livets ord-församling i Moskva.

Förutom att vara pastor i en av de största församlingarna i landet är han ledare för ett nätverk som inkluderar 300 ryska Livets ord-församlingar och engagerad i ett nätverk som inkluderar en stor mängd evangelikala församlingar i Ryssland.

– Det är en sak vad som står i lagen, och en annan sak hur det tillämpas. Vi har haft en god relation med myndigheterna, och de signaler som vi har fått från dem är att lagarna inte kommer göra det svårt för oss, säger Mats-Ola Ishoel.

Just nu jobbar han, och de andra protestantiska församlingarna, för att ta reda på vad de nya lagarna kommer betyda i praktiken.

– Det som är väldigt bra i det här är att det blir en väldig enhet. Vi har en bra dialog med de ortodoxa kyrkorna, och vi har en enhet med de protestantiska, säger Mats-Ola Ishoel.

Tillsammans samtalar de med myndigheterna.

Vad säger myndigheterna?

– De önskar avdramatisera det hela. En sida av detta som är viktig att förstå är att det är en antiterrorlagstiftning. Vi tror inte att syftet är att göra det svårare för vare sig ortodoxa eller oss. Syftet är att förhindra terrorister.

Mats-Ola Ishoel påpekar att Ryssland hittills inte har haft många extremister.

– När det gäller religion är Ryssland egentligen ett gott exempel på harmoni. Vi har goda relationer med både muslimer och den ortodoxa kyrkan. Allt detta har fungerat bra i Ryssland. Det är viktigt för myndigheterna att upprätthålla det.

Hur är det generellt att jobba med mission i Ryssland?

– Det har varit väldigt öppet och fritt. Jag har bott här i 20 år. Myndigheterna har aldrig försökt hindra oss. Vi har kunnat starta församlingar utan problem. Ryssland har religionsfrihet, det är inget snack om saken. Men det är mycket pappersarbete. De vill ha kontroll, men så länge man följer reglerna är Ryssland väldigt öppet.

Mats-Ola Ishoel anser att Ryssland ofta utmålas som värre än de är.

– De får oförtjänt mycket kritik. Jag skulle önska att nyhetsrapporteringen om Ryssland var mer balanserad – att man fick höra Rysslands argument, och förstå hur de tänker. I den här situationen som finns, med hotet av terror, tror jag att det är viktigt att förstå att Västeuropa behöver Ryssland och tvärtom.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier