Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

SVT:s kungadrama anmält för osaklighet

SVT:s juldramaserie ”En kunglig affär”, som skildrar en påstådd kärlekshistoria mellan kung Gustaf V och vinkällarmästaren Kurt Haijby, har anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv. Anmälaren menar att tv-serien är historiskt osaklig på centrala punkter.

Nyheter · Publicerad 08:00, 29 dec 2021

I regeringens sändningstillstånd för SVT framgår det att företagets sändningsrätt ”ska utövas opartiskt och sakligt” och att medieföretaget har kravet på sig att ”före sändning av program så noggrant som omständigheterna medger kontrollera sakuppgifter i programmet”.

Även om tv-serien ”En kunglig affär”, vars första avsnitt sändes i SVT1 på juldagen, är en dramaserie handlar den om historiska personer och skeenden och gör anspråk på att vara ”baserad på verkliga händelser”, som det står på SVT Play.

Manusförfattaren Bengt Braskered har i en intervju med P4 Kulturnyheterna sagt att man inte kan säga exakt vad som är sant, och att han format sin berättelse utifrån vad han funnit logiskt. Han uppger bland annat att han tog på sig ”kärleksglasögon” då han gick igenom materialet.

Per Ewert, som är historiker, doktorand i svensk 1900-talspolitik och direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, menar dock att tv-serien är både partisk och uppenbart osaklig, och att sändningen därmed bryter mot de krav SVT ska följa. Därför har han anmält den till Granskningsnämnden, som han hoppas ska reda ut saken ordentligt.

– Serien skapar en bild av historien hos tittarna som inte är riktig. Ett annat problem är att man lägger en nutida sexualpolitisk agenda på historiska händelser, säger Per Ewert till Världen idag.

I ett Facebookinlägg förklarar Ewert bakgrunden till sin anmälan, samt återger densamma.

Bland annat listar han flera konkreta uppgifter eller påståenden i serien som han menar är direkt osanna och ger en skev och förskönande bild av huvudpersonen Kurt Haijby. Exempelvis nämns skildringen av vissa sexuella övergrepp mot barn som Haijby gjorde sig skyldig till, där Ewert menar att barnen i tv-serien framställs som äldre än de i själva verket var.

Vad gäller kravet på opartiskhet menar Ewert vidare att serien ensidigt tar parti för Haijbys version av vad som beskrivs som en av de grövsta rättsskandalerna i svensk historia, med allvarliga anklagelser mot flera offentliga representanter utan att ge rimligt utrymme för bemötande av vare sig anklagelserna eller helhetsbilden.

I en artikel med frågor och svar om tv-serien menar SVT att de i ”väldigt hög grad redovisar fakta i den så kallade Haijby-affären där samtliga motstridiga uppfattningar också lyfts fram”.

– Det är ju inte sant. Det som jag tycker är mest problematiskt är manusförfattarens medgivande att han på förhand har tagit på sig vissa glasögon och utifrån dessa skapar en bild som inte överensstämmer med verkligheten, kommenterar Per Ewert.

– Som historiker vill man ju att händelseförlopp ska framställas så sanningsenligt som möjligt. I en sådan här stor politisk affär får man inte vara så här frigjord med fakta.  

Världen idag har sökt programansvarig på SVT för en kommentar av kritiken.

Som historiker vill man ju att händelseförlopp ska framställas så sanningsenligt som möjligt.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier