Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

SVT visar dokumentär om dödsdom mot kristen kvinna

Den som blir anklagad för att ha ”vanärat profeten Muhammed” i Pakistan löper stor risk att dödas. Det blir tydligt om man tittar på dokumentären ”Död åt hädarna” som visas av SVT. – Att förolämpa den heliga profeten är oförlåtligt, säger en högt uppsatt politiker apropå dödsdomen mot den kristna kvinnan Asia Bibi.

Nyheter · Publicerad 14:00, 6 mar 2020

I vad som ser ut som hemmagjorda musikvideor sjunger barn, trendiga killar och en välsminkad ung kvinna med i en låt medan de gör rörelser till den orientaliska musiken. Hade det inte varit för tenxtningen och vissa av rörelserna hade man kunnat tro att sången handlade om kärlek, frihetskamp eller vad som helst. Men sången har ett helt annat budskap.

”Vi vill inte ha någon föda, vi vill bara ha Asias huvud”, sjunger personerna om och om igen.

Därefter kommer en annan textrad:

”Det finns ingen orsak att tveka – häng henne från galgen”.

Inslaget visas i dokumentären ”Död åt hädarna” som visades i SVT2 den 23 februari och nu går att se på SVT Play. Dokumentären handlar om Pakistans hädelselagar och berättar bland annat historien om Asia Bibi.

Asia Bibi är den kristna kvinnan som dömdes till döden för anklagelser om att hon hädat Muhammed och fick människor över hela världen att engagera sig i hennes sak.

Världen idag har tidigare skrivit att Asia Bibi, i en diskussion med några muslimska kvinnor, sade något i stil med: ”Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?”. I dokumentären framträder dock andra bilder: De muslimska kvinnorna uppges ha blivit arga för att hon – en kristen kvinna – drack ur samma vattenglas som de.

Oavsett vad som hände den där dagen 2009 står det klart att Asia Bibi satt i fängelse i över åtta år innan hon fick slutgiltigt besked om ifall dödsdomen skulle upphävas eller verkställas.

Att saken inte bara rört upp starka känslor i västvärlden, utan även i Pakistan, är tydligt när man ser ”Död åt hädarna”.

”Asia, den fördömda, förtjänar bara en sak: Halshuggning, halshuggning!” skanderar en stor grupp män som protesterar mot ett frikännande av Asia Bibi.

En person som haft en betydande roll i denna proteströrelse är Khadim Hussain Rizvi, ledare för partiet TLP, vars mål är att Pakistan ska behålla hädelselagarna. I dokumentären får man en tydlig inblick i hur han och hans anhängare tänker.

– Om någon förolämpar den heliga profeten – eller ifrågasätter hans ställning som den siste profeten – betraktas det som hädelse enligt sharia. Det är ett allvarligt brott, det är oförlåtligt, säger han.

Han och hans anhängare tycker inte bara att personer som ”hädat” ska dödas, utan även personer som försvarat dem.

– Om någon inte säger ifrån och inte hämnas när någon hädar, har de inte rätt att leva, säger Rizvi.

De tusentals personer som samlas till demonstrationerna och TLP:s kampanjmöten vittnar om att han har ett stort stöd. I valet 2018 uppges han ha fått 2,2 miljoner röster. Även sorgliga fakta som presenteras i dokumentären vittnar om att tankegångar som Rizvi uttrycker har starkt fäste:

Politiker, jurister och andra som visat stöd för ”hädarna” har dödats. Asia Bibis advokat förklarar att han måste hålla en låg profil och leva under jorden.

Dokumentären handlar inte bara om Asia Bibi, utan även om andra personer som anklagats för hädelse. Tittarna får följa kvinnorättskämpen Gulalai Ismail som genom sin organisation kämpade mot extremism och talibanisering, men som snart mottog dödshot av en ung man.

”Gå samman och gör slut på henne”, uppmanade mannen i en Facebookvideo.

En annan person som tittarna får veta mer om är den kristna unge mannen Patras Masih som anklagades för att ha delat en bild där en person ställer sin fot på ett monument vid en av islams heliga platser. En upprörd mobb kom för att döda Patras, och var på väg att bränna ner både hus och kyrkor, innan polisen kom och stoppade dem.

– Vi vill bara att hädaren ska avrättas, förklarar byns imam i dokumentären.

Patras själv sattes i fängelse och står nu inför rätta.

Ytterligare en person vars livsöde tittarna får ta del av är Mashal Kham, en ung journaliststuderande kille som anklagades för hädelse efter att ha uttryckt känsliga åsikter. För Mashal Khams del hann det dock aldrig bli någon rättegång av det hela – han stenades, sparkades och slogs ihjäl av en mobb.

Hur gick det då för Asia Bibi? Som bekant släpptes hon fri och beviljades asyl i Kanada, där hon befinner sig nu. Så fort frikännandet förkunnats, uppstod våldsamma protester i Pakistan.

”Häng Asia, häng överdomarna!”, skanderade en upprörd folkmassa.

Även TLP-ledaren Khadim Hussain Rizvi fortsatte sin kamp.

– Jag vill att hela landet ska gå ut på gatorna och försvara profetens ära, sade han.

Rizvi greps sedan av polis för misstanke om förräderi och terrorism, men släpptes så småningom fri. Han hyllades då som hjälte.

Samtidigt sitter i dag 17 personer i dödscell för hädelse i Pakistan, uppger dokumentären.

Om någon förolämpar den heliga profeten – eller ifrågasätter hans ställning som den siste profeten – betraktas det som hädelse enligt sharia. Det är ett allvarligt brott, det är oförlåtligt.
Vi vill bara att hädaren ska avrättas.

Pakistans hädelselag

Pakistans hädelselag infördes redan under det brittiska styret år 1860 och var då avsedd att skydda alla religioner på den indiska subkontinenten. Maxstraffet var då tio års fängelse plus böter.

År 1986 gjordes ett tillägg till lagen som innebar att man kan få dödsstraff för hädelse mot Muhammed.

År 2017 gjordes en ändring i lagen som sågs som ett första steg mot att lätta på hädelselagen. Efter omfattande protester, med TLP:s ledare i spetsen, drogs ändringarna tillbaka.

I ungefär 40 procent av fallen är det någon ur landets religiösa minoriteter som anklagas för hädelse – detta trots att dessa bara utgör omkring tre procent av befolkningen.

Källa: Dokumentärfilmen, Amnesty

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier