Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

SVT uppmanade svenskar att inte dammsuga

I samband med SVT:s rapportering om elbristen i Sverige gjordes ingen koppling till orsaken, något som nu kritiseras.

”Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen”, skriver Jesper Sandström i en ledare i Svenska Dagbladet.

Nyheter · Publicerad 14:51, 8 feb 2021

Att den uppkomna elbristen beror på vinterkylan togs upp i SVT:s Rapport i fredags kväll, men i inslaget nämndes ingenting om att situationen orsakats av nedstängningen av Ringhals 1 vid årsskiftet.

I stället uppmanar SVT Nyheter i en artikel sina läsare att låta bli dammsugaren de närmaste dagarna. Detta kritiserades snabbt på flera håll och i sociala medier var det många som förkunnade att de tänkte dammsuga. En som kritiserar SVT:s rapportering är ledarskribenten Jesper Sandström i Svenska Dagbladet.

”Intressant är att SVT inte någonstans resonerar kring vad den här elbristen beror på. De berör inte med ett ord hur nedstängningen av kärnkraft har lett till att elen inte längre finns där den behövs, och att vi därför blir beroende av koldioxidintensiv centraleuropeisk el. Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen. Inte en journalistisk fråga ställs om vad som hade kunnat vara annorlunda”, skriver han.

Sandström tar också upp SVT:s rapportering om att Skogsbolaget Holmen har stängt ner stora delar av flera pappersbruk, eftersom det höga elpriset gör det olönsamt att driva dem:

”'Bra för miljön' tycker Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, när han intervjuas av SVT, och får inga motfrågor. ... Fortfarande sägs ingenting om att de höga priserna, bristproblemen och hoten mot hela elnätets stabilitet är en konsekvens av aktiv politik.”

”Att vårt största, skattefinansierade mediehus i allmänhetens tjänst inte problematiserar situationen, utan i stället tar medborgarna i örat utifrån en bild som klaffar med regeringens försvar av en hårt ifrågasatt energipolitik, det är smått häpnadsväckande.”

På fråga från Världen idag om varför man inte rapporterar om att regeringens energipolitik och stängningen av Ringhals 1 är en stor del av orsaken till elbristen, svarar SVT via mejl att man bevakar energifrågan och energipolitiken fortlöpande och ur många aspekter.

”I helgen publicerades flera artiklar och inslag. Vi hade till exempel även en intervju med vd:n för Holmen som fick berätta om vilka konsekvenser höga elpriser har för Holmen”, skriver pressdesken.

”Kärnkraftsfrågan har även den belysts av SVT Nyheter på flera sätt.”

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier