På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

SVT uppmanade svenskar att inte dammsuga

I samband med SVT:s rapportering om elbristen i Sverige gjordes ingen koppling till orsaken, något som nu kritiseras.

”Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen”, skriver Jesper Sandström i en ledare i Svenska Dagbladet.

Nyheter · Publicerad 14:51, 8 feb 2021

Att den uppkomna elbristen beror på vinterkylan togs upp i SVT:s Rapport i fredags kväll, men i inslaget nämndes ingenting om att situationen orsakats av nedstängningen av Ringhals 1 vid årsskiftet.

I stället uppmanar SVT Nyheter i en artikel sina läsare att låta bli dammsugaren de närmaste dagarna. Detta kritiserades snabbt på flera håll och i sociala medier var det många som förkunnade att de tänkte dammsuga. En som kritiserar SVT:s rapportering är ledarskribenten Jesper Sandström i Svenska Dagbladet.

”Intressant är att SVT inte någonstans resonerar kring vad den här elbristen beror på. De berör inte med ett ord hur nedstängningen av kärnkraft har lett till att elen inte längre finns där den behövs, och att vi därför blir beroende av koldioxidintensiv centraleuropeisk el. Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen. Inte en journalistisk fråga ställs om vad som hade kunnat vara annorlunda”, skriver han.

Sandström tar också upp SVT:s rapportering om att Skogsbolaget Holmen har stängt ner stora delar av flera pappersbruk, eftersom det höga elpriset gör det olönsamt att driva dem:

”'Bra för miljön' tycker Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, när han intervjuas av SVT, och får inga motfrågor. ... Fortfarande sägs ingenting om att de höga priserna, bristproblemen och hoten mot hela elnätets stabilitet är en konsekvens av aktiv politik.”

”Att vårt största, skattefinansierade mediehus i allmänhetens tjänst inte problematiserar situationen, utan i stället tar medborgarna i örat utifrån en bild som klaffar med regeringens försvar av en hårt ifrågasatt energipolitik, det är smått häpnadsväckande.”

På fråga från Världen idag om varför man inte rapporterar om att regeringens energipolitik och stängningen av Ringhals 1 är en stor del av orsaken till elbristen, svarar SVT via mejl att man bevakar energifrågan och energipolitiken fortlöpande och ur många aspekter.

”I helgen publicerades flera artiklar och inslag. Vi hade till exempel även en intervju med vd:n för Holmen som fick berätta om vilka konsekvenser höga elpriser har för Holmen”, skriver pressdesken.

”Kärnkraftsfrågan har även den belysts av SVT Nyheter på flera sätt.”

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Minnen från Förintelsen ska samlas in till nytt museum

Historia. Forum för levande historia påbörjar nu en landsomfattande insamling av minnen kopplade till... torsdag 6/5 06:00

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

Islamism. En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat... onsdag 5/5 20:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier