Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

SVT-programmet Drag Race Sverige väcker känslor. Foto: SVT

SVT storsatsar på dragqueens – kritiseras för sexism

I helgen sändes första avsnittet av SVT:s nya tävlingsprogram Drag Race Sverige där sexuella anspelningar och nedvärderade uttryck om kvinnor förekommer frekvent.

”Att våra skattepengar går till detta är under all kritik”, menar en av många kritiska röster på SVT:s Facebooksida.

Nyheter · Publicerad 15:00, 9 mar 2023

SVT har den senaste tiden lanserat många program på temat dragqueens – numera har fenomenet en egen kategori på SVT:s playtjänst. Totalt finns elva olika program under kategorin. Flera är inköpta dokumentärer där dragqueens, alltså män som på ett överdrivet sätt klär ut sig till kvinnor, speglas.

Flaggskeppet är dock tävlingsprogrammet Drag Race Sverige som nu fått en svensk version inspirerad av en amerikansk förlaga. SVT valde att ägna en del av lördagens melodifestival att göra reklam för programmet inför sin miljonpublik, och det sändes direkt efter Melodifestivalen.

De som valde att stanna kvar framför tv:n fick därmed se karaktärer som ”Santana Sexmachine” och ”Vanity Vain” tävla inför en jury.

På SVT:s Facebooksida är många upprörda över innehållet i programmet.

”Helt rubbat program med sjuka stereotyper av vad en kvinna är”, skriver en person som anser att programmet är ”översexualiserat” och att man ”hånar kvinnor och kvinnliga kulturella uttryck”.

”Att våra skattepengar går till detta är under all kritik”, skriver en annan.

I programmet förekommer en lång rad anspelningar till sexakter, könsorgan, onani, fetischism, sexuella ”bestraffningar” och begrepp som ”hora” och ”bitch” och flera har reagerat på det grova språket i programmet.

”Destruktiv kultur som SVT inte alls borde stötta”, anser en kritisk person och en annan stämmer in:

”Blev förvånad och irriterad över alla sexistiska kommentarer och gester mellan deltagare och från juryn. Det skulle inte vara acceptabelt i andra program…”

Flera andra hyllar dock SVT-satsningen.

”Behövs i dessa tider att visa hur man kan leva ut sitt ’rätta jag’ och gå all in – älskar det”, skriver en person.

Blev förvånad och irriterad över alla sexistiska kommentarer och gester mellan deltagare och från juryn. Det skulle inte vara acceptabelt i andra program.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10