Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

SVT om Staksets stöd till kvinna med psykisk ohälsa

I Uppdrag gransknings program Psykrevolten i SVT berättar Sebastian Stakset om sin regelbundna kontakt med Sanne från höstens reportage ”Vem kan rädda Sanne?”. Då slussades hon mellan vårdinrättningar utan att få rätt behandling för sin psykiska ohälsa. Nu bor hon på behandlingshem och får regelbundet besök av Maria från Pingstkyrkan på orten.

Nyheter · Publicerad 16:35, 10 apr 2019

SVT skriver på sin hemsida att Sanne har fått stöd ”från oväntat håll”, som hon säger hjälper henne att se framåt.

– Det har aldrig varit min önskan att vara med i tv och synas så där, men det behövs – alla reaktioner efteråt, att jag träffade Sebastian och Maria och fått de kontakterna, säger hon i programmet Psykrevolten från Uppdrag granskning, som sändes i SVT på onsdagen.

Sebastian Stakset såg Uppdrag gransknings reportage om Sanne i höstas och började envist höra av sig för att försöka komma i kontakt. Till slut fick han möjlighet att träffa henne.

– Jag vittnade om mitt eget liv. Att jag själv satt fast i droger, med psykisk ohälsa, med självmordstankar, att jag hatade mig själv och allting sådant där. Men att jag i dag är en fri man på grund av Jesus, säger han i det uppföljande programmet.

Sedan 2016 har Sanne tagits in på akut psykiatrisk tvångsvård 21 gånger, men släppts ut igen utan att ha fått någon fungerande behandling. Beroendevård anses inte psykiatrins ansvar och behandlingshemmen har inte kunnat hjälpa henne med anorexin och den psykiska ohälsan.

Slutligen vräktes hon från sin lägenhet och hänvisades till härbärgen, där droger är tillåtna. Hon utsattes även för sexuella övergrepp.

”Jag är en av dem som tror att det kommer att gå fett bra för dig. Det kanske inte går spikrakt, men det kommer att gå bra. Du är grym … Du är inte ensam, du är älskad och du är värdefull”, säger Sebastian Stakset till Sanne under ett av deras telefonsamtal.

Han berättar för reportern att Sanne hade telefonfobi förut, men att hon nu ringer honom på exakt de tider de bestämt.

Sebastian har också förmedlat kontakt mellan Sanne och Maria, en församlingsmedlem i pingstkyrkan på orten nära behandlingshemmet. De träffas regelbundet, fikar, pratar, läser Bibeln och ber tillsammans.

Sannes mamma, Eva Dozzi, som inte själv är troende, får frågan vad hon tänker om de kristna som nu hjälper dottern.

– Det är fantastiskt. De kommer ju med det som inte samhället har kommit med, svarar hon.

– Får hon hjälp, på vilket sätt det vara månde, så är jag jätteglad för det. För jag vill ju att hon ska leva och ha ett liv värt namnet.

I slutet av februari hölls en utfrågning i socialutskottet med anledning av Uppdrag gransknings första program om Sanne. I samband med hearingen lämnade anhöriga in över 7 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren (S). Sannes mamma var en av de närvarande.

– Sannes fall är inte bara ett enstaka missöde, det här är ett systemfel, säger hon.

I dag, den 11 april, ska socialutskottet ta ställning till motioner från flera partier som vill se ändringar i lagen.

Sebastian Stakset säger i programmet att det finns ett vakuum av hopplöshet i vårt land.

– Man kan inte skylla allting på vården och psykiatrin. Sverige har blivit ett kallt land och människovärdet har sjunkit.

Han menar att vi människor i civilsamhället skulle kunna göra mycket om vi började kämpa tillsammans för de svaga.

I Psykrevolten intervjuas även Linn, en ung kvinna som förut levde med missbruk och ångest och som Världen idag tidigare skrivit om (28/6, 2018).

Hon berättar hur hon hade planerat att ta sitt liv, men i stället hamnade på ett möte med Sebastian Stakset. Hon hade inget hopp kvar, men fick höra Sebastians budskap om just hopp.

– Jag vet ju vad han har för bakgrund och jag såg i hans ögon att det är på riktigt, liksom, säger hon.

Linn förklarar hur hon bad en bön under mötet och att hon från den dagen inte har använt varken droger, narkotikaklassade mediciner, cigaretter eller snus.

Uppdrag gransknings program ”Vem kan rädda Sanne?”, från november 2018, och Psykrevolten, som sändes på onsdagskvällen, kan båda ses på SVT Play.

Det är fantastiskt. De kommer ju med det som inte samhället har kommit med.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10