Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

SVT kritiseras för att låta regeringen styra innehållet

Påverkar regeringen utformningen av nyhetsprogram genom att säga nej till debatter som de inte vill delta i? Den frågan avhandlas i sociala medier sedan det framkommit att Socialdemokraterna sade nej till att debattera restriktioner mot Liberalerna i Aktuellt.

SVT:s nyhetschef avvisar dock å de bestämdaste att politikerna skulle hålla i taktpinnen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 jan 2022

Det var i tisdagens Aktuellt som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var tillfrågad att debattera de svenska coronarestriktionerna mot någon från regeringen. Den tillfrågade socialdemokraten, som enligt uppgifter ska vara socialminister Lena Hallengren, sade dock nej till att delta, så debatten mellan de två politikerna blev inte av.

Nu menar flera borgerliga politiker och opinionsbildare att regeringen försöker undvika kritiska frågor genom att säga nej vissa till tv-debatter.

”Hej @svtnyheter. Hur motiverar ni att S löpande får stå ensamma i exempelvis Aktuellt alternativt diktera över om det ska bli en debatt? [...] Är det så här er valbevakning ska se ut?”, skriver M-politikern Johan Paccamonti på Twitter.

”I två dagar har S sagt nej till debatt mot L i Aktuellt, då har Aktuellt ställt in debatt”, skriver Hanna Strömberg, pressekreterare inom Moderaterna, på Twitter och efterfrågar balans.

Världen idag hör av sig till SVT för att höra hur de motiverar sitt tillvägagångssätt. Judit Ek, nyhetschef på SVT, bekräftar att två debatter där Liberalerna var tänkta att medverka har ställts in i veckan.

I det ena fallet skedde detta på grund av att en annan debatt kom till stånd, och att redaktionen inte ville ha två debatter i samma program, säger Judit Ek. Men i det andra fallet stämmer det att debatten ställdes in på grund av att Socialdemokraterna sade nej till medverkan, säger hon.

– Det är inget ovanligt. Det händer hela tiden att folk säger nej, från olika partier. Ibland skippar vi debatten då och ibland låter vi två andra personer debattera, som exempelvis ledarskribenter, säger hon.

När det gäller tisdagens program fick debatten föras mellan John Norell, ordförande för Fria moderata studentförbundet, och Torsten Mossberg, ordförande för Seniora läkare.

Kunde ni inte försöka få dit en annan socialdemokrat?

– Det händer att vi gör så, men jag vet inte exakt hur det gick i det här fallet.

I sociala medier finns det dock flera förslag på hur SVT borde lösa situationen.

”När regeringen inte ställer upp för debatt i public service bör ’debatten’ hållas ändå. Det blir spel mot öppet mål, men det borde lära politiker att det kostar att hålla sig undan”, skriver en person.

Expressens skribent Linda Jerneck är av samma åsikt.

”Om en minister tackar nej – fortsätt att ringa runt till S-politiker. Ställ första bästa mediekåta lokalpolitiker eller ungdomsförbundare som tackar ja i studion, i stället. Eller intervjua motståndarsidan ensam och upplys tittarna om att regeringen fått frågan, men avstod”, skriver hon i en ledare i tidningen.

Världen idag frågar Judit Ek ifall de inte hade kunnat låtit Nyamko Sabuni komma och framföra sina åsikter, så att S hade fått stå sitt kast.

– Vi ville inte ha bara Nyamko Sabuni, vi ville ha debatt, säger hon.

Enligt Judit Ek uppger politikerna olika skäl till att inte delta i en debatt: Ibland säger de att de inte har tid, ibland är de bortresta och ibland uppger de att har jobbat för mycket.

Ser ni någon risk att politiker sätter i system att säga nej till debatt för att undvika kritiska frågor?

– Vi håller inte på och tänker så: ”Ljuger de?”. Vi ställer en fråga: ”Kan du ställa upp på det här – ja eller nej?”

Så ni accepterar deras besked rakt av?

– Ja, vi har ett respektfullt samtal med alla de politiska partierna.

Att SVT skulle låta ledande politiker diktera över när det ska bli debatt och inte avvisar Judit Ek bestämt.

– Nej, verkligen inte. De frågor som vi absolut vill debattera ser vi till att det blir debatt av.

Världen idag tar även kontakt med Socialdemokraterna för att höra varför de sade nej till debatten och hur de ser på kritiken att de skulle sätta i system att säga nej till debatter för att undvika kritiska frågor. Socialminister Lena Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot svarar i ett mejl att Hallengren gärna deltar i debatter och att hon exempelvis debatterade med Nyamko Sabuni i Studio Ett i Sveriges Radio i veckan.

– Hon har även gjort ett stort antal intervjuer denna vecka, bland annat med SVT. Vi får en mängd förfrågningar och har inte möjlighet att säga ja till alla tyvärr, skriver hon.

Det händer hela tiden att folk säger nej, från olika partier. Ibland skippar vi debatten då och ibland låter vi två andra personer debattera.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10